Tvrdnja iz Specijalnog suda

Treće ročište u predmetu protiv bivših lidera OVK u Hagu koje je trebalo da se održi danas odloženo je za utorak, 16. februar, prema kalendaru na zvaničnoj strani Specijalnog suda, prenosi Zeri, uz napomenu da Iz Specijalnog suda odbacuju tvrdnju da odlaganje ročišta ima veze sa izborima na Kosovu, koji su u nedjelju 14. februara.

"Kao pravosudna institucija, Specijalizovana vijeća na Kosovu su u potpunosti usredsređena na vođenje poštenih, nepristrasnih i nezavisnih sudskih postupaka, uprkos političkom razvoju događaja“, rekla je za Zeri Angela Griep iz Specijalizovanih vijeća.

Dodala je da je razlog odlaganja ročišta iz organizacionih razloga.

"Pretpretresni sudija je odlučio da se odloži ročište iz organizacionih razloga, nakon konsultacija sa stranama“, rekla je Griep.

Odlaganje ročišta koje je bilo zakazano neposredno pred vanredne parlamentarne izbore na Kosovu 14. februara, komentarisano je na različite načine, a bilo je i onih koji su govorili da to nije nimalo slučajno, da se Specijalni sud bavi političkim kalkulacijama, zbog datuma izbora.

Savjetnik bivšeg predsjednika Hashima Thaçija Adil Behramaj rekao je da se odlaganjem ročišta Specijalni sud bavi političkim kalkulacijama, povezujući to sa datumom održavanja izbora.

"Odlaganjem njihovog pojavljivanja pred sudijom, jer smo na pragu izbora, Specijalni sud se bavi političkim kalkulacijama. Plaše se da će njihovo jednodnevno medijsko pojavljivanje uticati na glasače i to im kvari politički scenario“, rekao je Behramaj i dodao da je to „još jedan dokaz da je njihovo uklanjanje sa političke scene u ime pravde bilo i ostalo u potpunosti sinhronizovano“.

Izvor: Kosovo Online/Zeri