Do sada stiglo preko 40.000 glasova

Glasovi iz dijaspore koji u CIK stignu do 12. februara, biće važeći za parlamentarne izbore zakazane za 14. februar, prenosi Zeri.

Izvršni direktor Sekretarijata Centralne izborne komisije Burim Ahmetaj rekao je da je do sada stiglo 40.625 glasačkih listića i dodao da nije poznato iz koje države je došlo najviše glasova.

"Glasove primamo kada stignu na za to određena mesta bez odabira odakle dolaze. Postupak  brojanja odvijaće se u Centru za brojanje rezultata, koji započinje 14. februara, a zatim započinje evaluacija paketa i njihov odabir prema zemljama iz kojih dolaze. U ovoj fazi je to teško učiniti, jer se sve pristigle isporuke šalju u prostorije Ministarstva za infrastrukturu", rekao je Ahmetaj.

Što se tiče sigurnosti glasačkih listića dijaspore, Ahmetaj je naglasio da su u prostorije u kojima se čuvaju glasovi dijaspore postavljene kamere, a takođe ih čuva i policija.

"Objekat je osiguran, unutar i izvan prostora u kojem se vrši zapremanje glasačkih listića dijapore. Prostor je osiguran su sa četiri sigurnosne kamere iznutra, kao i sa kamerama izvana. Policija takođe osigurava objekat i prema protokolima se trake na vratima mijenjaju čim se vrata otvore, što se radi zbog sigurnosti", naglasio je Ahmetaj.

Ahmetaj je konačno pojasnio da će glasački listići biti prebačeni u Centar za prebrojavanje glasova 14. februara, kada započinje postupak evaluacije glasačkih listića.

Izvor: Zeri/Kosovoonline