IZBORI 2021

Prije početka izborne kampanja za izbore 14. februara, lideri političkih partija i kandidati za poslanike počeli su da objavljuju fotografije i video zapise sa djecom na društvenim mrežama, pravni zastupnik za medije Flutra Kusari je tim povodom izjavila da svi koji zloupotrebljavaju djecu ne zaslužuju da se za njih glasa, prenosi Lajmi.

Naglasila je da je korišćenje djece u političke promotivne svrhe nezakonita radnja.

„I u ovoj kampanji političari zloupotrebljavaju djecu u predizbornoj kampanji, nadajući se da će im to doneti glasove“, rekla je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa Kusari.

Među onima koji su objavili fotografije posjeta vrtićima je i vršilac dužnosti predsjednika Kosova Vjosa Osmani. U više gradova susret sa djecom su imali aktuelni premijer Avdullah Hoti i kandidat za premijera iz Demokratskog saveza Kosova i Pokret Samoopredjeljenje.

Djeca i maloljetnici su takođe bili prisutni na skupovima Demokratske partije Kosova, koji su se uglavnom održavali u zatvorenom prostoru.

Kusari je istakla da političari ne zloupotrebljavaju samo djecu već i svoja ovlašćenja.

„Na primjer, kada Osmani ode u posjetu vrtiću i fotografiše se i objavi te fotografije na društvenim mrežama, nijedan direktor vrtića neće imati hrabrosti da vršiocu dužnosti predsjednika i predsjednika Skupštine Kosova to ne dozvoli“, rekla je Kusari.

Dodala je da Nezavisna komisija za medije treba da nadgleda spotove koji se emituju na televiziji i društvenim mrežama i preduzme zakonske mjere.

Poziv političkim strankama i roditeljima da ne čine ono što je štetno po djecu


Uprkos pozivima organizacija koje se bave zaštitom dječijih prava, da se klone djece u predizbornim kampanjama, na Kosovu ona su neizbežni dio kampanja, u promotivnim video zapisima i na partijskim skupovima.

Istraživač u organizaciji „KOMF“, koja se bavi zaštitom dječijih prava Bukureza Surdulli ukazala je da je zloupotreba djece u izbornoj kampanji zabrinjavajuća i pred izbore 14. februara.

„Ovo je zlostavljanje djece, kršenje njihovih prava i zaštite. Ranije smo reagovali kao koalicija, pozivali smo političke stranke, ali i roditelje, apelovali da ne čine ono što je štetno i nije u interesu njihove djece“, rekla je Surdulli za RSE.

Ukazala je da djeca ne treba da budu dio predizbornih kamlanja, posebno na skupovima, gdje im je ugroženo i zdravlje usljed pandemije koronavirusa.

„Svi smo svjedoci da se skupovi održavaju kao da nismo usred pandemije. Nadamo se da će, roditelji biti savesniji i da neće svoju djecu izlagati opsanosti“, rekla je Surdulli.

Zloupotreba djece u predizbornim kampanjama je dvadesetogodišnje nasleđe, iako su između ministarstava i Centralne izborne komisije potpisani memorandumi o saradnji, dječija prava se i dalje krše.

Kampanja za vanredne izbore koji će se održati 14. februara, zvanično je započela u sredu, 3. februara i trajaće do 12.februara.

Izvor: Kosovo online/Lajmi.net