Lider AAK-a

Alijansa za budućnost Kosova na izborima 14. februara usredsredila je cijelu kampanju na to ko će biti sljedeći predsjednik Kosova. Ramush Haradinaj ne govori o novoj vladi, već samo o "šefu države kojeg će takođe birati novi parlament".

Haradinaj je otvoren za saradnju sa Samoopredjeljenjem, koja je viđena kao pobjednik na izborima, prenosi Reporteri.

"Kosovo je sada u krizi, nije laka situacija, imamo ekonomskih problema od pandemije, situacije sa Srbijom i integracije u međunarodnu arenu. Uvjeren sam da mogu održati jedinstvo i služiti zemlji", rekao je Haradinaj.

On za "Balkan Toks" objašnjava zašto želi da zauzme mjesto predsjednika.

"Mi smo parlamentarna republika, ali predsjednik je odgovoran za sigurnost i oružane snage, brani ustav i njegovo provođenje. Zbog svih ovih odgovornosti i činjenice da sam dva puta bio na čelu države, siguran sam da mogu voditi zemlju i pomagati Kosovu. Imamo listu koja uključuje kandidate iz svih područja, poput ekonomije, politike, obrazovanja, nauke. Takođe imamo program za izgradnju ekonomije, spoljne politike. Pojednostavio sam fokus na ovim izborima tražeći mjesto predsjednika," rekao je Haradinaj.

Uprkos želji za saradnju koju je izrazio Haradinaj, Samoopredjeljenje ima Vjosu Osmani kao kandidata za mjesto predsjednika, ali Haradinaj misli da je teško je objasniti tu situaciju.

"Ustav ne dozvoljava predsjedniku da bude dio stranke. Potrebna nam je ravnoteža između političkih snaga", rekao je Haradinaj.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri