Donacija za 20 procenata stanovništva

Isme Humolli, službenica za vanredne situacije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) na Kosovu, rekla je da se sredinom februara, eventualno u trećoj nedjelji, očekuje dolazak prvog kontingenta vakcina protiv kovida-19 na Kosovo, kroz šemu poznatu kao „COVAX“.

U intervjuu za RSE , Humolli je rekla da će prvi kontingent vakcina biti iz kompanije „AstraZeneca“.

Prema njenim riječima, Svjetska zdravstvena organizacija, zajedno sa UNICEF-om i Svjetskom bankom su partneri, koji od početka i kontinuirano podržavaju Ministarstvo zdravlja, da pripreme sva potrebna dokumenta za prijem donacije (vakcine) od COVAX-a.

„Prema najnovijim informacijama, vjerujemo da će sredinom februara, eventualno u trećoj nedjelji, stići prvi kontingent vakcina protiv kovida-19. Donacija je za 20 procenata stanovništva, koja negdje pada sa dvije doze za 360 hiljada ljudi na Kosovu. U pregovorima smo sa AstraZenekom i Pfizerom. To su dva proizvođača sa kojima razgovaramo o tome kako da olakšamo procedure za dolazak vakcina na Kosovo, ali očekuje se da će prvi kontingent biti iz AstraZeneke“, rekla je ona.

Efikasnost ove vakcine prelazi 90 procenata. Ta vakcina se daje u dvije doze.

Humolli očekuje da će 50 odsto populacije biti vakcinisano do kraja 2021. godine, dodajući da je Kosovo spremno za vakcinaciju.

Za razliku od predviđanja Isme Humolli, aktuelni ministar zdravlja juče je najavio da će prema planu imunizacije i onome što je utvrdio NIJZK, do kraja godine biti vakcinisano više od 75% stanovništva.

Početkom januara, Zemaj je saopštio da će Kosovo od Pfizera dobiti 500.000 doza anti-kovid vakcine. Aktuelni premijer Avdullah Hoti takođe je saopštio da postoji sporazum sa Austrijom za 600 hiljada vakcina, kao i da će putem programa „COVAX“ stići oko 700 hiljada vakcina.

Izvor: Koha/Kossev