Nepravedno i proizvoljno

Odluka Centralne izborne komisije o telefonskoj verifikaciji, osnosno pozivanju birača iz inostranstva radi provjere, je nepravedna i proizvoljna, smatra Lirim Krasniqi iz organizacije Germin, prenosi Koha.

Krasniqi je rekao da se očekuje da će ova nepromišljena odluka CIK prouzrokovati gubitak glasačkog prava za mnoge birače iz dijaspore.

On je rekao da je konačan spisak birača u inostranstvu trebalo da bude objavljen 25. januara, a zapravo još nije gotov.

Prema planu Centralne izborne komisije, birači iz dijaspore od danas bi trebalo da počnu da glasaju putem pošte. Ali to se neće dogoditi, jer ne postoji niti birački spisak niti glasački listić, smatra on.

"Postupak prijave birača iz inostranstva, od početka je praćen odlukama koje smatramo nepravednim, još od odluke za telefonsku verifikaciju. Smatrali smo da je proizvoljna mera koja je stvorila uslov za kršenje biračkog prava", rekao je Krasniqi.

On je naglasio da je CIK primenio takav postupak za izbore u Istoku 2017. godine, ali samo za sumnjive glasove.

"Upotrebio je to kao presedan da bi ga ponovo iskoristio", rekao je.

Krasniqi je rekao da će oni pomoći biračima iz inostranstva u procesu podnošenja pritužbi u vezi sa odbijanjem zahtjeva za glasanje, dodajući da će osporiti tu odluku Centralne izborne komisije.

On je naveo i da Izborni panel za žale nije omogućio glasačima iz inostranstva mehanizam za žalbu.

"Određeno je da je jedini način podnošenja žalbe putem pošte ili lično. S obzirom na to da podnosioci prijava nisu na Kosovu i da je kratak rok za slanje žalbe poštom, čini se da, uprkos žalbama, neće moći vratiti pravo glasa koje im je uskratila CIK“, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore