Investitori očekuju pravnu sigurnost

Predsjednik Američke privredne komore Kosova Arian Zeka u intervjuu za Ekonomiju Onlajn rekao je da česti izbori imaju negativan uticaj na ekonomski rast i privlačenje stranih direktnih investicija.

Prema njegovim riječima, investitori očekuju pravnu sigurnost od nove vladajuće koalicije u smislu jačanja privatnog sektora i ekonomskog razvoja.

"Česti izbori u našoj zemlji nisu doneli nikakve inovacije u ekonomskoj sferi. Ako su izbori imali bilo kakav uticaja na ekonomsko upravljanje i privlačenje stranih investicija, onda je to bio negativan uticaj. Ako analiziramo sve izborne godine od 2014. godine, bile su to godine kada smo imali najniže stope direktnih stranih investicija“, ukazao je on.

Zeka, međutim, kaže da izbori imaju negativan uticaj na ekonomiju i investicije, naročito kada se previše često održavaju.

"Ono što smo vidjeli proteklih godina je da ne postoje detaljni programi. Ne možemo razgovarati o otvaranju novih radnih mjesta i osnaživanju privatnog sektora ako se ne pozabavimo pitanjem obrazovanja, jer se čini da je to glavna briga preduzeća u privatnom sektoru. Mislim da bi trebalo pružiti pomoć preduzećima i zaposlenima koji su ostali bez posla“, naveo je on.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online