Nije uvjerilo skeptične zemlje

Izvršni direktor Instituta “EPIK” Demush Shasha smatra da je mala vjerovatnoća da će tokom prvih šest mjeseci ove godine biti potegnuto pitanje vizne liberalizacije za Kosovo.

Prema njegovim riječima, razlog nije to što će Portugalija predsjedavati Savjetom EU, već zato što Kosovo nije uvjerilo neke skeptične zemlje da se zaista bori protiv korupcije i da je slobodno kretanje i dalje delikatno pitanje unutar EU, posebno pod okolnostima koje nameće pandemija.

“Tokom predsjedavanja Savjetom EU, Portugalija će imati druge prioritete. Prije svega, započeće se sprovođenje budžetskog paketa od 1.800 milijardi eura u svim državama članicama EU, a pored toga vodiće se računa i o efikasnom sprovođenju vakcinacije protiv kovida-19”, napisao je Shasha na Facebooku.

Prioriteti EU u narednih šest biće i unapređivanje sprovođenja Zelene agende, sa posebnim naglaskom na energetsku tranziciju i primjenu finansijskih instrumenata.

“Radiće se i na produbljivanju Monetarne i ekonomske unije, posebno uspostavljanjem Evropske šeme za garanciju depozita i Unije tržišta kapitala, kao i na osiguranju potrebnog konsenzusa za dogovaranje Novog pakta o migracijama”, napisao je Shasha.

Izvor: Kosovo Online