Posljednji u regiji

Parlamentarni odbor za zdravstvo kritikovao je ministra Armenda Zemaja zbog kašnjenja vakcinacije na Kosovu, prenosi Gazeta Express.

Član Komisije za zdravstvo iz Demokratske partije Kosova Bekim Haxhiu rekao je da nisu dobili nikakav odgovor od ministra Zemaja, iako su  tražili informacije o snabdjevanju vakcinama.

„Na posljednjem sastanku Odbora za zdravstvo tražili smo detaljnije informacije od ministra u vezi sa vakcinama. Ali od njega nismo dobili odgovor. Iz prijave koju je Kosovo ranije podnelo za vakcine, obezbjeđeno je 20 odsto besplatnih vakcina, ali vakcinacija je potrebna za cjelokupno stanovništvo i za to treba dati tačan datum kada će vakcine doći“, naglasio je Haxhiu.

U međuvremenu, član ove komisije iz redova Pokreta Samoopredjeljenje, Fitim Uka, kritikovao je Hotijevu vladu, jer smatra da će kada vakcina stigne za Kosovo već biti kasno.

Ministarstvo zdravlja nije dalo detalje o tome kada će 80 odsto vakcina biti dostavljeno, uprkos tome što navodi da su obezbjeđene iz  EU. Iako su mnoge zemlje, uključujući Albaniju i Srbiju, snabdjevene vakcinama protiv virusa korona, Kosovo još uvijek nije dobilo nijednu dozu. Ministarstvo zdravlja nije saopštilo datum kada će na Kosovo stići vakcine.

„Vakcine će biti kupljene, dok će druge biti obezbjeđene preko EU“, saopštilo je kratko iz Ministarstvo zdravlja.

Istovremeno iz EU je saopšteno  da će isporuka vakcina na Zapadni Balkan kasniti u odnosu na kampanju u EU.

„EU nastavlja da podržava inicijativu Covax, kako bi se osigurao pošten i univerzalan pristup vakcinama. Svi partneri sa Zapadnog Balkana su je potpisali. Očekuje se da će isporuka vakcina po toj šemi početi kasnije od kampanja vakcinacije u EU", saopšteno je iz EU prije nekoliko dana.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express