Odluka na ljekarima

Uprkos činjenici da je Svjetska zdravstvena organizacija krajem novembra preporučila da se lijek "remdisivir“ ne koristi kod pacijenata sa koronavirusom, na Kosovu se ova preporuka ne poštuje, a zdravstveni radnici i dalje prepisuju ovaj lijek pacijentima, prenosi KosovoPress.

Portparol Ministarstva zdravlja Faik Hoti rekao je da nisu zaustavili upotrebu "remdesivira“ za liječenje pacijenata sa kovidom-19, jer je to prepušteno ljekarima.

"Ministarstvo zdravlja stvorilo je radnu grupu koja je nakon pandemije odobrila vodič za kliničko upravljanje slučajevima kovid-19, naravno u okviru ovog protokola je i "remdisivir‘, ali još uvijek kažemo da konačnu riječ ili konačnu presuda da li određeni lijekovi treba da se koriste ili ne u liječenju bolesti, poput koronavirusa, treba da daju zdravstveni radnici. Kliničari su ti koji se izravno bave liječenjem kovida i koji sugerišu treba li lijek koristiti ili ne", rekao je Hoti.

Direktorica Infektivne klinike Lindita Ajazaj Berisha izjavila je da se ovaj antivirusni lijek još uvijek propisuje u ovoj klinici i da su ljekari ti koji odlučuju u kojim slučajevima se može koristiti ili ne. Dodala je da se takođe savjetuju sa drugim zemljama koje koriste ovaj lijek za liječenje pacijenata sa koronavirusom.

"Znamo da je "remedesivir‘ antivirusni lijek čija je cijena visoka. Preporuke jesu da se on ne daje, ali mi i dalje u Klinici nastavljamo davati "remdesivir“. A, pošto imamo posla s bolešću o kojoj nemamo puno znanja i istraživanja, savjetovali smo se s mnogo različitih država, s protokolima tih država, a u nekim državama se i dalje primjenjuje. Dakle, kliničari su ti koji odlučuju u kojim će slučajevima i u kojim kliničkim indikacijama dati pomenuti lijek", rekla je Berisha.

Besim Kodra iz udruženja pacijenata na Kosovu, zatražio je da se poštuje preporuka SZO da se ne koristi antivirusni lijek "remdesivir“ za koronavirus.

"Svaka preporuka Svjetske zdravstvene organizacije mora se poštovati. Nismo u mogućnosti da ih ispitujemo. Kliničari su ti koji procjenjuju reakciju lijeka, ali budući da imamo nadležnu organizaciju koja je rekla da se ne sme koristiti, naši kliničari nisu toliko kompetentni kao SZO, pa kažem da ne bi smelo da se koristi ono što ne preporučuje SZO", izjavio je Kodra.

Ukljanjanje lijeka zatražio je i član Odbora za zdravstvo i socijalnu zaštitu Fitim Uka.

"Iako se neko vrijeme promoviše i koristi u različitim zemljama svijeta, ne mogu suditi nikome ko ga je preporučio od zdravstvenih radnika čak ni među pacijentima na Kosovu, jer je to međunarodna praksa, a dio je protokola u različitim dijelovima i ne vidim ništa loše u tome. Ali, u trenutku kada SZO preporučuje da se nešto ne koristi, sklon sam vjerovati preporuci i mislim da bismo je trebali i mi ukloniti iz upotrebe", ocjenio je.

Antivirusni lijek "remdesivir“ bio je u protokolu lijekova za liječenje pacijenata sa koronavirusom, a građani Kosova moraju sami osigurati iste lijekove koji su nedostajali u javnim zdravstvenim ustanovama.

Do sada je na Kosovu ukupno zaraženo 48.905 osobe, a aktivnih slučajeva je 11.081.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press