Specijalni sud

Posebno odjeljenje u okviru Ministarstva pravde još nije razmatralo zahtjeve za novčanu nadoknadu advokata koji brane optužene u Hagu, a kako se nezvanično saznaje, advokat Saliha Mustafe tražio je 47.000 eura za dosadašnji rad, što je otprilike 250 eura po satu, prenosi Gazeta Express.

Mandat Posebnog odjeljenja proizilazi iz Zakona o pravnoj zaštiti potencijalno optuženih u Specijalnom sudu.

To odjeljenje je zaduženo i za isplatu troškova za pravnu zaštitu optuženih.

U međuvremenu, prvi zahtjevi su već stigli, a jednu od njih podneo je advokat Lewis von Bone, koji pred Specijalizovanim vijećima brani bivšeg lidera OVK Saliha Mustafu.

Ministar pravde i šef tog odjeljenja Selim Selimi potvrdio da su takvi zahtjevi, bez preciziranja od koga, stizali u Ministarstvo pravde.

"Mogu da kažem da smo dobili neke zahtjeve. Ove nedjelje ćemo početi sa obradom. Do sada smo čekali verifikaciju KIA službenika koji će se baviti obradom ovih zahtjeva jer smo morali da imamo nivo tajne verifikacije. Grupa će se brzo sastati i razmotriće svaki zahtjev sa pratećim dokumentima“, rekao je Selimi.

Selimi je pojasnio kako će se vršiti obrada zahtjeva.

„Prvo će se ispitati da li je dokumentacija kompletna, a zatim će se ispitati traženi iznos. Traženi iznos je takođe regulisan posebnim stopama koje će biti primjenjene za svaki zahtjev. Kad ovaj proceduralni dio bude usvojen, prebacićemo novac za odbranu“, rekao je Selimi.

U međuvremenu, T7 je saznao da branioci Hashima Thaçija i Kadrija Veselija do sada nisu podneli zahtjev za finansiranje njihove odbrane.

U budžetu Kosova je za pravnu zaštitu optuženih u početku opredjeljeno 7 miliona eura.

Preispitivanjem budžeta dodato je još 13 miliona eura.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express