Ne ispunjava kriterije

Rukovodstvo Plivačkog saveza Kosova (PSK) opravdava slabije rezultate plivača na međunarodnim takmičenjima, navodeći da su dobri shodno uslovima u kojima treniraju, prenosi Koha.

Za PSK je neprihvatljivo da ni 20 godina nakon sukoba na Kosovu, plivači nemaju olimpijski bazen, a neće ga biti ni u bliskoj budućnosti.

Bazen koji je počeo da se gradi prije dvije godine u Prizrenu, koji bi trebalo da bude u završnoj fazi izgradnje, ne ispunjava kriterijume olimpijskog bazena, iako ga Priština naziva olimpijskim, nije poznato ni kada će biti završen.

Vršilac dužnosti sekretara Ministarstva kulture, omladine i sporta Iber Aljaj je rekao da bi postojeći bazen dobio epitet olimpijskog, moraju da se naprave velike promjene.

Sekretar Plivačkog saveza Kosova Astrit Haliti rekao je da postoje nedostaci, a opština Prizren je priznala da preduzeću koje je pobedilo na tenderu za izgradnju bazena nedostaju iskustvo i kapaciteti.

MKOS je glavni finansijer izgradnje bazena čija vrijednost projekta se procjenjuje na 2,5 miliona eura, a opština Prizren izvođač i rukovodilac projekata.

Radovi na izgradnji bazena započeli su svečano 20. jula 2019. godine, kamen temeljac je položio tadašnji ministar kulture, omladine i sporta Kujtim Gashi i gradonačelnik Mytaher Haskuka.

"Tokom primjene ugovora primjetili smo da nije na vrijeme upućen odgovarajućoj instituciji na stručno ocjenjivanje da bi se udovoljilo kriterijumima bilo LEN ili FINA i smatrali smo da nije ispunjavao kriterijume olimpijskog bazena. Opština je imala taj projekat i ugovorila isti, a mi smo na osnovu sprovođenja radova u skladu sa situacijom, koju su odobrili nadležni nadzorni organi, a MKOS izvršilo uplatu. Bazen tokom izgradnje nije imao zadovoljavajuću dinamiku, ne krivicom ministarstva već opština Prizren koja se obavezala na realizaciju ugovora i dinamike izgradnje“, rekao je Alaj.

Projekat bazena nije u skladu sa FINA pravilima

Aljaj insistira da se bazen ne može zvati olimpijskim sve dok projekat nije u skladu s pravilima Međunarodne plivačke federacije.

"Osim dubine, koja se može ispraviti, drugog organizacionog i funkcionalnog aspekta sigurnosti bazena u pristupu za ulazak sportista u svlačionicu i u druge sanitarne dijelove, mora postojati organizacija je u skladu sa pravilima FINA uključujući i struktruru. U projektu koji su ocijenili stručnjaci, procijenili smo da su potrebne velike promene u funkcionalnom aspektu da bi se postigao standard koji će FINA i LEN prihvatiti kao olimpijski bazen“, rekao je Aljaj.

Dodao je da je projekat izgradnje bazena izrađen bez postavljanja pitanja MKOS i IFAC i da je za neuspjeh odgovorna opština Prizren, kao i to da je ugovor trebalo raskinuti sa građevinskim preduzećem koje nije ispunjavalo zakonske obaveze.

"Bez da su uopšte pitali MKOS tokom izrade projekta, oni su odlučili, preuzeli i odgovornost za projekat koji se sprovodi. Čekamo da se zaključi ovaj ugovor poslali smo preporuke od relevantnih organizacija, ali najvjerovatnije prijedlozi nisu naišli na razumjevanje“,  rekao je Aljaj i istakao da je realizacija glasila na tri godine i da je ugovor trebalo raskinuti ako zakonske obaveze između ekonomskog operatera i opštine Prizren nisu ispunjene.

Direktorica za kulturu, omladinu i sport opštine Prizren Emilija Redžepi nagovestila je da se prije nekoliko dana sastala sa rukovodstvom  plivačkih klubova i navela da su se dogovorili da detaljno pogledaju radove kako bi vidjeli mogućnost poboljšanja ukoliko postoje nepravilnosti.

"Za sada sve ide po planu, sljedeće nedjelje ćemo izaći na lice mjesta. Ali znate kako je ovdje na Kosovu, firme koje preuzimaju velike kapitalne projekte nemaju iskustva“, rekla je Redžepi.