Prijedlog ministra pravde

Na prijedlog ministra pravde Selima Selimija izvršna vlast je odlučila da osnuje grupu koja će pripremiti analizu za uspostavljanje instituta za istragu zločina počinjenih tokom rata na Kosovu, prenosi RTK.

„Predstavljam vam na razmatranje i odobravanje prijedlog - Odluku o osnivanju Radne grupe za pripremu analize za uspostavljanje instituta za istragu zločina počinjenih tokom rata na Kosovu“, rekao je Selimi.

Dodao je da je prijedlog izglasan prije nekoliko dana, kao i to da je i ranije predlagan ali da je bilo izvesnih tehničkih propusta, ali da je nakon konsultacija sa premijerom ocjenjeno da se to pitanje treba ponovo predložiti.

„Radna grupa će biti odgovorna za pripremu analize za osnivanje Instituta za istragu zločina počinjenih tokom rata na Kosovu i predstaviće Ministarstvu pravde analizu sa opcijama koje treba slijediti za osnivanje Instituta za istraživanje ratnih zločina na Kosovu“, rekao je Selimi.

Istakao je da je na osnovu važnosti i potrebe za dokumentovanjem ratnih zločina, za njega, kao ministra pravde, uspostavljanje mehanizma za to pitanje među prioritetima i pozvao vladu da podrži prijedlog.

Na sastanku je takođe odlučeno, sa prijedlogom ministra Selimija da se zamjeni predstavnik Instituta za istraživanje ratnih zločina, odnosno imenuje predstavnik Odjeljenja za tranzicionu pravdu kao nasljednik jedinice Instituta za istraživanje ratnih zločina u Vladinoj komisiji za priznavanje i verifikaciju statusa lica oštećenih tokom rata, izvještava EO.

„Predstavljam vam na uvid i odobrenje prijedlog - Odluku Ministarstva pravde o izmjeni i dopuni Vladine odluke br. 06/143 od 28.04.2017. godine, u vezi sa zamenom predstavnika Instituta za istraživanje ratnih zločina, odnosno imenovanja predstavnika Odjeljenja za tranzicionu pravdu kao nasljednika jedinice Instituta za istraživanje ratnih zločina, u Vladinoj komisiji za priznavanje i verifikaciju statusa lica narušenih tokom Oslobodilačkog rata na Kosovu“, rekao je Selimi.

Dodao je da je „prijedlog zasnovan na članu 8, stav 11, podstav 11,5 Zakona br. 04 / L-172 o izmjenama i dopunama Zakona br. 04 / L-054 o statusu i pravima mučenika, invalida, veterana, pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova, žrtava seksualnog nasilja u ratu, civilnih žrtava i njihovih porodica, stoga da bi komisija bila kompletna i funkcionalna, pozivam vas da odobrite ovaj prijedlog - odluku“.

 Izvor: Kosovo Online/RTK