Protiv rodno zasnovanog nasilja

Na Kosovu je u toku kampanja "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja" koja ima za cilj i podizanje svesti o sprečavanju i zaustavljanju nasilja nad ženama i devojkama. Članice Centra za rodne studije učestvuju u ovoj kampanji i poručuju ženama da prijave bilo koji vid seksulanog uznemiravanja.

Žene u svijetu svakodnevno doživljavaju neki vid seksualnog uznemiravanja, na ulici, poslu ili putem interneta. Ono je prisutno i na Kosovu, naročito na radnom mjestu, kaže izvršna direktorka Centra za rodne studije Luleta Demoli. Seksualno uznemiravanje na Kosovu je krivično djelo, pojašnjava ona.

“Građani nemaju dovoljno infomacija koliko je to djelo kažnjivo, šta se dešava po tom pitanju, kome treba da se obrate. Ako je neko žrtva seksulanog uznemiravanja treba da se obrati policiji, ako im se desi na ulici, radnom mjestu, mogu da se obrate nadležnim licima”, kaže za RTK 2 izvršna direktorka Centra za rodne studije Luleta Demoli, prenosi Radio Kontakt Plus.

Blagica Radovanović iz NVO “Santa Marija” kaže da je ovo pitanje zakonom regulisano, ali je problem što se zakon ne primenjuje.

“Na Kosovu nisu ojačani mehanizmi da bi se pomoglo ženama. Žene još uvijek ne govore dovoljno javno o tom problemu nego prosto osjećaju da su one krive kada su seksualno uznemiravane. Treba dosta vremena i ulaganja, da se ovaj problem riješi”, poručuje Radovanović.

Sagovornice RTK2 poručuju da im je cilj podizanje svijesti i informisanje građana, kako i na koji način da prijave seksualno uznemiravanje.

“Seksualno uznemiravanje se u cijelom svijetu više dešava ženama, jer se nalaze u nepovoljnijem položaju u društvu, podložnije su dominaciji, teže im je da prijave kada su na nižim pozicijama, postoji strah da prijave seksualno uznemiravanje”, Demoli.

“Moraju same da prepoznaju i da donesu odluku da li će o tome da pričaju i prijave. Institucije koje postoje u njihovim opštinama, a to su Centar za socijalni rad, tu postoje službe, NVO, a postoj i u policijskim stanicama služba, neka pokušaju, ali prvenstveno moraju da raščiste same sa sobom, da donesu odluku da li žele da izađu iz tog pakla i da potraže ono malo pomoći koja može da im se pruži i da krenu napred”, ukazuje Blagica Radovanović.

Mreža žena Kosova u svom izvještaju “Seksualno uznemiravanje na Kosovu“ objavljenom još 2016. godine je navela da je 48,5 odsto stanovnika doživjelo neki oblik seksualnog uznemiravanja u životu, od toga je 77 odsto žena.

Inače, službenici policije u posljednje tri godine zabilježili su tri slučaja seksualnog nasilja. Istovremeno, zbog seksualnog uznemiravanja u posljednje tri godine uhapšeno je i 6 pripadnika policije, kojima je preporučena mjera suspenzije, sopštio je Policijski inspektorat Kosova, a preneli mediji.

Izvor: RTK2