Nema datuma

Predstavnici kosovskih institucija nisu precizno odredili datum početka američkih investicija na Kosovu, u okviru sporazuma o ekonomskoj normalizaciji između Kosova i Srbije postignutog 4. septembra u Vašingtonu, piše Gazeta Express.

Kako navodi taj medij, mada nisu iznešeni detalji, iz Hotijevog kabineta za je potvrđeno da se nastavljaju sastanci premijera i američke Finansijske korporacije za međunarodni razvoj, vezani za to pitanje.

"Možemo da potvrdimo da je komunikacija kabineta premijera sa DFC-om redovna. U tim komunikacijama i sastancima koji se zbog pandemije uglavnom odvijaju onlajn, raspravljano je o mogućnostima finansiranja malih i srednjih preduzeća, obnovljivim izvorima energije i investicijama za distribuciju gasa", rečeno je za Gazeta Express iz kabineta premijera.

Treća tačka Vašingtonskog sporazuma predviđa da američke investicije budu usmjerene na željezničku liniju Priština-Niš, kao i na Autoput mira (Niš-Merdare).

"Kosovo i Srbija sarađivaće sa SAD, sa Finansijskom korporacijom za međunarodni razvoj i 'EXIM' memorandumima o razumijevanju koji će biti operacionalizovani na: autoputu mira, željezničkoj liniji  Priština-Merdare, željezničkoj liniji Priština-Niš, obezbjeđivanju sredstava za  podršku u kreditiranju malih i srednjih preduzeća, bilateralnim projektima, međunarodnom prisustvu Finansijske korporacije za međunarodni razvoj sa punim radnim vremenom u Srbiji", navodeno je u trećoj tački sporazuma.

Uprkos činjenici da kabinet premijera nije izneo nikakve detalje u vezi sa ovim sastancima, predsjednik Privredne komore Kosova Berat Rukiqi, najavio je prije mjesec dana će on i delegacija posjetiti Sjedinjene Američke Države krajem ove godine.

"Tokom godine dva puta ćemo boraviti u Sjedinjenim Američkim Državama, vezano za razgovore o projektima, a zatim i u okviru delegacije krajem ove godine", rekao je Rukiqi.

Međutim, Rukiqi je bio skeptičan prema brzini ovih investicija, rekavši da je vlada nestabilna i da ne može da obezbjedi dvije trećine glasova u skupštini, kada bude bilo potrebno odobrenje sporazuma postignutih sa američkom Finansijskom korporacijom za međunarodni razvoj.

Za razliku od Rukiqija, politički analitičar Fitim Salihu ne vidi problem oko izglasavanja sporazuma koji će biti postignuti između kosovske i američke strane.

"Ne sumnjam da se to može postići. Vjerujem da će obe opozicione stranke, Samoopredjeljenje i Demokratska partija, glasati za. Štaviše, nismo videli nikakvo otvoreno protivljenje ove dve opozicione stranke ekonomskim sporazumima sa Sjedinjenim Američkim Državama. Njihovo protivljenje uglavnom se odnosilo na političke teme, tako da ne očekujem probleme u izglasavanju u Skupštini", rekao je Salihu.

Ekspert za ekonomska pitanja Safet Gërxhalliu je govoreći o značaju američkih investicija rekao da su Kosovu potrebne investicije za obnovljivu energiju, distribuciju gasa i za srednja i mala preduzeća.

"Sprovođenje tih projekata biće garancija socijalne stabilnosti. Tamo gdje bude bilo američkih brendova, biće i evropskih investitora", naglasio je Gërxhalliu.

Istakao je da će administracija novoizabranog američkog predsjednika Joea Bidena pomoći u sprovođenju sporazuma o ekonomskoj normalizaciji između Kosova i Srbije.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express