V.d. predsjednika PDK

Vršilac dužnosti predsjednika Demokratske partije Kosova Enver Hoxhaj poručio je sinoć da je hapšenjem Hashima Thaçija Specijalni sud nasilno prekinuo njegov mandat i da novog kandidata za to mjesto treba da predloži PDK, prenosi Gazeta Express.

„Ako neko želi da ima glasove PDK za izbor predsjednika, mislimo da treba da uzmu u obzir da kandidata treba da predloži PDK i to smo svima jasno stavili do znanja. Dakle, nemamo glasove za kandidate iz vladajuće koalicije", rekao je Hoxhaj.

Ipak, kako je rekao, PDK je spremna da razgovara o predsjedniku sa svima.

Hoxhaj je dodao da ne očekuje da će biti kandidat za predsjednika.

„Nisam je očekivao i nisam bio spreman za funkciju koju sada imam u PDK. Ali prihvatio sam prijedlog Kadrija Veselija, mog prijatelja. Ja sam to najmanje želeo, drugi su to željeli i nikada neću biti kandidat za predsjednika“, rekao je Hoxhaj.

On je rekao da je želja stranke na čijem je čelu da se izbor predsjednika Kosova završi do kraja ove godine.

„Ali debata treba da se usredsredi na pitanje kakav predsjednik je potreban Kosovu u ovom trenutku kada smo izloženi udarcima Specijalnog suda. Kakav bi trebao biti profil osobe koja bi trebalo da bude na čelu države. Ovo je glavna tema i mi kao PDK smo spremni da sjednemo i razgovaramo sa svima kako bismo dali smjernice ovoj temi i to ne znači ulazak u vladu“, rekao je on.

Hoxhaj je naglasio da Demokratska partija Kosova nije dobila ponudu od LDK da bude dio aktuelne vlade i dodao da to nije tema o kojoj se priča u PDK.

„Nemamo ni volje ni želje da budemo dio vlade, ali postoje neke teme nacionalnog karaktera i PDK nije opozicija državi. Naš cilj je da služimo i pomognemo građanima i zemlji“, rekao je Hoxhaj u emisiji „Debata“ na RTK.

Prema njegovim riječima, PDK se u ovom trenutku vratio bazi, sastajući se sa ljudima na terenu sa kojima su razgovarali o nedavnim udarcima koje je ova stranka zadobila nakon optužbi Specijalnog suda.

„Postoji solidarnost, postoji jedinstvo i odlučnost u PDK. Mi smo stranka izgrađena na idejama i idealima, kao što su država, nezavisnost, oslobođenje i nećemo odustati”, zaključio je Hoxhaj.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express