Suprotno odluci Vlade Kosova

Predsjednik Sindikata obrazovanja Rahman Jasharaj rekao je da je 90 odsto škola u potpunosti poštovalo poziv sindikata da danas ne održava nastavu, suprotno odluci Vlade Kosova, prenosi Koha.

Jasharaj je rekao da je u nekim školama u Prištini bila organizovana nastava, ali nije održana zbog malog broja učenika i nastavnika.

Prema njegovim riječima, Suva Reka, Elez Han, Kačanik, Kamenica su opštine koje poštuju odluku sindikata.

"Među 10 odsto škola koje nisu sprovele naš poziv su u Prištini, Drenasu, Uroševcu. Ako vlada namjerava da kazni bilo kog nastavnika ili školu koja nije održala nastavu, preduzećemo zakonske mjere", poručio je predsjednik Sindikata obrazovanja.

Ministarstvo prosvjete i nauke je navelo u saopštenju da je odluka Vlade da se danas u održi nastava u obrazovnim institucijama.

"Odluka da ponedjeljak 30. novembra 2020. bude radni dan u obrazovnim institucijama, je odluka Vlade Kosova u znak solidarnosti sa svima koji neumorno rade i pored pandemije. Na osnovu Zakona o preduniverzitetskom obrazovanju u Republici Kosovo, MPN je izdalo Administrativno uputstvo za školski kalendar 2020/2021, koje nije izmjenjen. Stoga Ministarstvo poziva sve obrazovne institucije da iskoriste sve mogućnosti za sprovođenje nastavnog programa", navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo prosvjete i nauke takođe je pozvalo sve obrazovne institucije da vode računa o sprovođenju  preporuka Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova i Ministarstva prosvjete i nauke.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore