Specijalni sud

Hapšenje Specijalnog suda na Kosovu protiv bivših lidera Oslobodilačke vojske Kosova, koji su od poslijeratnog perioda zauzimali važne funkcije u kosovskim institucijama, smatra se udarcem na kosovsku politiku, piše RTK.

Trojica kosovskih političara, uključujući bivšeg predsjednika Hashima Thaçija, nalaze se u pritvoru u Hagu, dok na Kosovu njihove partijske kolege nastavljaju svoj rad.

Član rukovodstva PDK Betim Gjoshi rekao je za KosovaPress, da je odlazak šefa stranke Kadrija Veselija u Hag veliki udarac za ovaj politički entitet.

„Lider PDK dugo je vodio stranku, ovo je udarac za stranku, ali radom i zalaganjem moći ćemo da popunimo ovu prazninu koja je stvorena kao rezultat ove okolnosti. Očekujemo da nam se pridruži u toj aktivnosti što je prije moguće, nakon završetka postupaka u Hagu“, kaže Gjoshi.

Samoopredjeljenje je ostalo bez jedne od najaktivnijih osoba u stranci, šefa parlamentarne grupe, Rexhepa Selimija.

Zamjenik predsjednika Samoopredjeljenja Besnik Bislimi, u intervjuu datom za KosovoPress, kaže da događaji sa Specijalnim sudom mogu da oštete njihov rad u Pokretu, ali takođe imaju negativan uticaj na izbore.

„Oni mogu naškoditi našem radu iznutra, ali i utičući na izbore, ali naprotiv, način na koji je otišao Selimi, na koji se predstavio na prvom ročištu, mislim da će pokazati samo još više posvećenosti.

Bislimi kaže da građani koji su vjerovali Selimijevom glasanju dok je radio na terenu, sada imaju dodatni argument da podrže entitet u kojem je on bio.

A prema politikologu Ramushu Tahiriju, hapšenja Specijalnih snaga imaće veliki uticaj na političku scenu na Kosovu.

„Hapšenja Specijalnog suda za više lidere političkih partija utiču na politički život na Kosovu, jer se osjeća njihovo odsustvo i zato što je njihov uticaj bio veliki.", kazao je on.

Izvor: Kosovo Online/RTK1