Specijalni sud

Prema dokumentu kancelarije Specijalnog tužioca Jacka Smitha, bivši predsjednik Kosova Hashim Thaçi je još prošle godine bio na saslušanju u Hagu, i to 12. decembra, piše portal Reporteri.

U ovom dokumentu, kako piše portal Reporteri, kancelarija Specijalnog tužioca, u referencama, na dnu stranice 4. zahtjeva za nalog za hapšenje od ukupno 22 stranice, navodi da je Thaçi Hag prvi put pozvan na saslušanje 17. novembra 2019, dok se to i dogodilo otprilike mjesec dana kasnije.

U istom dokumentu, koji je potpisan od strane glavnog tužioca Jacka Smitha, navodi se da je "Thaçi javno lagao o stepenu svoje lične umješanosti u Specijalnom sudu".Na dan, kada iz tužilaštva tvrde da je obavljen trazgovor sa bivšim predsednikom Kosova, Hashim Thaçi je navodno bio u Prištini, ako je sudeći prema nekoliko fotografija koje je sam objavio na društvenoj mreži Facebook.Podsjećanja radi, 5. novembra ove godine, Hashim Thaçi je podneo ostavku na mjestu predsjednika Kosova, nakon što je protiv njega potvrđena optužnica Specijalnog Suda za ratne zločine.Istog dana, on i još dvojica optuženih, Kadri Veseli i Rexhep Selimi, predati su Euleksu, a zatim su i prebačeni u haški pritvorni centar.

Dan prije, Jakup Krasniqi, bivši portparol OVK, takođe je prebačen u Hag, nakon što je uhapšen u svojoj kući.

Zajednička optužnica protiv četvorice bivših lidera OVK, potvrđena je 26. oktobra, a objavljena 5. novembra 2020.

Oni se terete za zločine koji su počinjeni od marta 1998. do septembra 1999. na nekoliko lokacija na Kosovu, kao i u Kukesu i Cahanu, u sjevernoj Albaniji.

Navodi se da su ove zločine pripadnici OVK počinili protiv stotina civila, kao i da su Thaçi, Veseli, Selimi i Krasniqi imaju individualnu krivičnu odgovornost za zločine, kao i da su bili dio široko rasprostranjenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bile protiv OVK.

Bivši pretpostavljeni OVK optuženi su za šest tačaka zločina protiv čovječnosti, kao što su: progon (tačka 1), ostala nehumana djela (tačka 4), mučenje (tačka 6), nezakonito ubistvo (tačka 8), prisilni nestanak lica (tačka 10).

Izvor: Kosovo online/Reporteri