Nema zakonske šeme

Direktor Odjeljenja za javne komunikacije u Ministarstvu zdravlja Kosova Faik Hoti izjavio je danas da još uvijek ne postoji povraćaj sredstava za lijekove koje kovid pacijenti koriste tokom kućnog liječenja, prenosi Gazeta Express.

Hoti je za "Euronews Albania" istakao da je situacija sa koronavirusom na Kosovu veoma ozbiljna. Prema njegovim riječima, mjere koje je vlada preduzela u borbi protiv pandemije treba još jednom da se preispitaju.

"Na Kosovu je situacija u vezi sa kovid-19 vrlo ozbiljna, sa opterećenjem bolničkih kapaciteta i sa velikim brojem zaraženih, a sa prognozom da će još dugo biti tako. Treba zatražiti pregled mjera i videti kakvi su efekti do sada", ukazao je Hoti.

Naglasio je da i dalje zabrinjava broj novih pozitivnih slučajeva kovid-19, kao i broj preminulih usljed posljedica ovog virusa.

"Ako smo u pravu, predvidjeli smo da će u ovom trenutku doći do porasta pozitivnih slučajeva. Do sada smo izdržali priliv pacijenata, sa svim opterećenjima. Oko jedne trećine slučajeva liječi se u Univerzitetskom kliničkom centru Kosova, dok se dvije trećine pacijenata liječe u sedam regionalnih bolnica", poručio je Hoti.

Pojasnio je takođe da na Kosovu još uvijek ne postoji zakonska šema za nadoknadu lijekova.

"Nažalost, sistem zdravstvenog osiguranja još uvijek ne funkcioniše na Kosovu. Ministarstvo zdravlja distribuira sve lijekove koje pruža za usluge javnog zdravstva, zajedno sa bolničkom službom i Univerzitetskom klinikom na Kosovu, putem medicinskih usluga koje pruža klinika. Ne postoji povraćaj za lijekove koje pacijenti koriste tokom kućnog liječenja", istakao je Hoti.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express