Portparol Ministarstva zdravlja

Portparol Ministarstva zdravlja Faik Hoti najavio je da će 140.000 doza ove vakcine protiv sezonskog gripa na Kosovu stići krajem ovog mjeseca, prenosi Reporteri.

Hoti je istakao da je ovo ministarstvo, u cilju zaštite od sezonskog gripa, početkom godine uplatilo sredstva preko UNICEF-a za obezbjeđivanje vakcine protiv sezonskog gripa.

„Količina od 140.000 vakcina za koje se očekuje da će stići krajem oktobra na Kosovo biće distribuirana u centrima za vakcinaciju, a prioritetne grupe koje će biti vakcinisane su trudnice, starije osobe, osobe sa hroničnim bolestima, a biće i pedijatrijskih doza", rekao je Hoti.

Vakcinacija će početi ove godine kako bi se građani zaštitili od sezonskog gripa u jesenjoj i zimskoj sezoni, saopštilo je Ministarstvo zdravlja. Prošle godine je interesovanje građana za vakcinaciju bilo veoma veliko, a mogući razlog za to je što su vakcine stigle tek u decembru, dok su se u apotekama prodavali po cijeni od 17,5 eura.

Prema riječima Hotija, međunarodne zdravstvene institucije koje daju stručne preporuke sugerišu da nema problema za ljude koji su primili vakcinu protiv koronavirusa da prime vakcinu i protiv sezonskog gripa.

„Ova vakcina vas ne sprečava da dobijete drugu vakcinu. Ove godine smo smatrali da će broj isporučenih vakcina obuhvatiti prioritetne grupe i u tom aspektu neće biti problema u pogledu vakcinacije ni protiv koronavirusa, ni od sezonskog gripa", rekao je on.

Specijalisti za zarazne bolesti na Kosovu ranije su rekli da je potrebno da se građani što prije vakcinišu protiv sezonskog gripa.

Prema riječima infektologa Salija Ahmetija, infekcija sezonskim gripom smanjuje imunitet stanovništva, pa su oni u većoj opasnosti od zaraze virusom kovid-19.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri