Loši uslovi rada i niske plate

Portparol ministarstva zdravlja, Faik Hoti, rekao je da će se ministarstvo fokusirati na stvaranje uslova za mlade zdravstvene radnike, da bi imali u svojoj zemlji priliku da se zaposle.

"Ministarstvo zdravlja ima ugovore sa značajnim brojem ljekara koji prate program specijalističkog obrazovanja i u okviru odgovornosti ili ugovora koje je ministarstvo sa njima potpisalo je da ispunjavaju raspored od 40 radnih sati i dva dežurstva koje plaća ministarstvo zdravlja. Što se tiče odgovornosti Ministarstva zdravlja, ono ispunjava ove obaveze. Fenomen odlaska medicinskog osoblja nije nešto što je uticalo samo na Kosovo. To se dešava i u drugim zemljama. Moramo se fokusirati na stvaranje uslova za mlade zdravstvene radnike da se nađu na svom mjestu i da imaju priliku da se zaposle. Uprkos trendu stalnog odlaska osoblja sa Kosova, država neće ostati bez medicinskog osoblja", rekao je Hoti.

Predsjednik Ljekarske komore Kosova, Pleurat Sejdiu rekao je da su uslovi rada i niske plate učinile da do kraja godine 150 specijalista napusti Kosovo, izveštava EO.

Dalje je naglasio da su sa ministrom razgovarali i o pronalaženju načina za rješavanje ovih problema, ali i da su naišli na nerazumjevanje vlade.

"Naše projekcije do kraja godine su obeshrabrujuće. Očekujemo da će do kraja godine preko 150 mladih ljekara napustiti Kosovo, a prosječna starost onih koji su do sada otišli – 76 na šest mjeseci, je 30 godina. To je stvorilo mnoge probleme, kako sa specijalizacijama, tako i sa zapošljavanjem novih ljekara. Postoji niz faktora koji su doveli do toga, uključujući uslove rada i pitanje neplaćanja ili nedozvoljavanja dežurstava. Za dio školovanja u veoma velikom broju hirurških oblasti vitalno je dežurstvo u hitnim slučajevima", rekao je on.

"Predložićemo da se problem obrazovanja i kvalitet obrazovanja urede pravnim metodama tako da se ovi specijalisti plate, jer su potrebni za pružanje usluga. Stručnjaci odlaze zbog uslova rada i niskih plata, a tu je i kvalitet specijalizacija, kao i nedostatak perspektive za zapošljavanje. Sada je nova generacija mnogo ambicioznija u sticanju savremenog znanja“, dodao je Sejdiu.

Predsjednik Saveza zdravstvenih sindikata Kosova, Blerim Syla, kaže da su stručnjaci "usred politike" i da je to igra koja je postala jako prljava.

"Specijalisti su usred politike i to je igra koja je za njih postala jako prljava. S jedne strane su dobili specijalizacije i imaju svoje ugovore, s druge strane, pružaju usluge i nisu plaćeni. Smatram da su obje strane krive, i stručnjaci i vlada. Moraju da sjednu za sto i nađu kompromis. Osim loših uslova, ne vide perspektivu i sigurno odlaze. 120 zahtjeva je za odlazak u inostranstvo. To je ozbiljna situacija i nijedna vlada ovo pitanje ne shvata ozbiljno“, rekao je Syla.