Velika očekivanja

Premijer Avdullah Hoti, govoreći o samitu u Sofiji na kojem će se Kosovo priključiti balkanskom "mini-Šengenu", rekao je da će Kosovo biti dio svake regionalne inicijative, u potpunosti na jednakoj osnovi, prenosi Telegrafi.

"Imam velika očekivanja od sporazuma, preuzeli smo konkretne obaveze u prisustvu lidera EU. Sastanak Rama-Vučić-Zaev je bio dio inicijative mini-Šengen, očekujemo da ćemo se mi tome pridružiti zajedno sa Crnom Gorom i Bosnom“, rekao je Hoti.

Govoreći o procesu integracije Kosova u EU i viznoj liberalizaciji on je ocjenio da su “prošli kroz težak period, da je to odložilo proces vizne liberalizacije“.

"Da bi se u regionu dogodila potpuna normalizacija, recipročno priznanje između dvije zemlje (Kosova i Srbije) je ključna tačka. EU je to jasno stavila do znanja, da je proces evro integracija Srbije uslovljen rješavanjem pitanja sa svim zemljama. O briselskom sporazumu sam nedjeljama pregovarao. Naša očekivanja su bila jasna, o ekonomskoj saradnji“, rekao je Hoti.

Komentarišući  predsjedničke izbore u SAD, i kako će to uticati na spoljnu politiku i posebno na pitanje Kosova rekao je “da se spoljna politika SAD prema Kosovu nije mijenjala posljednjih 20 godina”

“Vašingtonski sporazum povezuje čitav region, posebno Srbiju, sa zapadom, više nego sa istokom“, rekao je Hoti.

O dijalogu sa Srbijom Hoti je rekao da nije počeo proces dijaloga na početku svog premijerskog mandata bez jasnih garancija o finalnom rezultatu ovog procesa.

Izvor: Kosovo onlajn/ Telegrafi