Sporazum

Računi Telekoma Kosova nakon više od 20 dana su ponovo odblokirani. Sporazum o odblokiranju računa potpisan je između predstavnika Telekoma i kompanije "Z-mobile", potvrdio je ministar ekonomije, Blerim Kuqi, putem Facebook objave.

Računi Telekoma blokirani su još od 26. oktobra, a zbog višemilionskog dugovanja ove kompanije prema Z-mobile.

Novim sporazumom dogovoreno je da se dug isplati u roku od nekoliko godina, te da više neće biti blokade računa od strane privatnih izvršitelja, naveo je Kuqi.

Kuqi je ujedno najavio potpisivanje Memoranduma o razumjevanju o uslovnoj subvenciji ulaganja u vitalne operacije između Vlade Kosova i Telekoma.

Poručio je da će se na ovaj način stvoriti trajno rješenje za probleme ove kompanije.

Iz Telekoma poručili su danas da je sporazumom dogovorena isplata duga od oko 26 miliona u roku od 24 mjeseca, počevši od januara 2021. godine, prenosi Koha.

Odblokiranju računa prethodili su protesti radnika Telekoma zbog nemogućnosti podizanja plata, a dok su danas ranije najavili i početak štrajka.

Međutim, kako prenosi Koha, nakon postizanja dogovora o dugu, protesti su, kao i štrajk, u potpunosti obustavljeni.

Podsjetimo, ovo nije prvi put da su računi Telekoma zbog istog duga blokirani pa potom odblokirani. Do blokade je došlo 15. jula ove godine.

Ovi računi su odblokirani krajem istog mjeseca, kada je, kako je tada takođe potvrdio ministar ekonomije i zaštite životne sredine, Blerim Kuqi, "nakon velikih napora" postignut dogovor o odblokiranju.