Nesavjesni građani

Policija Kosova saopštila je da je u posljednja 24 sata izrekla 778 novčanih kazni zbog nepoštovanja mjera u borbi protiv koronavirusa, prenosi Zeri.

Prema navodima policije, broj građana koji ne poštuju mjere sprečavanja širenja pandemije značajno se povećava.

Juče su potvrđena 963 nova slučaja kovid-19, sapštio je Nacionalni institut za javno zdravlje, što je dosad rekordan broj novooboljelih na Kosovu.

"Broj slučajeva koronavirusa prošle nedjelje alarmantno se povećao kao direktan rezultat zanemarivanja mjera. Neopreznost dovodi do preopterećenosti zdravstvenih ustanova i povećanja broja smrtnih slučajeva", poručuju iz Instituta.

Takođe apeluju na građane da budu oprezni u poštovanju mjera prevencije, nošenju zaštitnih maski, držanju socijalne distance i održavanju lične higijene.

"Nijedna zemlja na svijetu nema dovoljno ljudskih kapaciteta i bolničke infrastrukture da se izbori sa povećanjem broja slučajeva zbog neodgovornosti zbog neprimjenjivanja već jedinstvenih preporuka širom svijeta: maske, distance i higijene", ističu iz Instituta.

Na Kosovu je juče takođe zabilježen najteži dan po broju žrtava kovid-19 do sada, a 13 građana je preminulo usljed posljedica koronavirusa.

Izvor: Kosovo Online/Zeri