Ugledni advokat iz Prištine

Advokat Korab Sejdiu rekao je da je neobjavljivanje optužnice, odnosno njeno potvrđivanje ili odbacivanje, protiv Hashima Thaçija i Kadrija Veselija vrlo kontroverzno „kao što je slučaj i sa samim Specijalnim sudom“.

On je objasnio da postoje neke tačke pravilnika Specijalnog suda koje ne definišu jasno konkretan slučaj, prenosi TV Klan Kosova.

„Sud radi na osnovu pravilnika, gdje u jednoj tački piše da sudija za prvu proceduru treba da donese odluku u roku od šest mjeseci. Ali ovaj vremenski period je istekao. Istovremeno, ovaj pravilnik traži da optužnicu treba objaviti u javnosti najkasnije do prvog pojavljivanja okrivljenog pred pretpretresnim sudom“, podsjeća on.

Dakle, postoji niz pravila koja se bave ovim slučajem, drugo pravilo kaže da se prvo pojavljivanje optuženog mora dogoditi u roku od sedam dana od kada optuženi primi optužnicu, a postoji još jedno dodatno pravilo koje kaže da kada se optužnica potvrdi, mora se predati optuženom bez opravdanih odlaganja, kazao je Sejdiu.

Sejdiu kaže da je proces možda odložen čak i zbog pitanja prevođenja jer treba prevesti stotine hiljada dokaza kako bi se predali optuženom na jeziku koji zna.

Takođe, još jedan razlog za neobjavljivanje može biti taj da je sudija tražio dodatne informacije i nije mogao da donese odluku, rekao je on.

Sejdiu je rekao da sudovi koji rade ne treba da budu pod pritiskom javnosti jer treba da djeluju na osnovu zakona.

„Normalan sud ne obraća pažnju na to što javnost čeka. Nismo uspjeli da izgradimo pravosudni sistem koji kažnjava ratne zločine, pa je to otvorilo put drugima da traže formiranje institucije kao što je Specijalni sud, koji pripada Kosovu ali zapravo nije kosovski. Ovo je poseban slučaj, jer takav sud nigdje drugde nisam video“, rekao je on.

Ali, Sejdiu dodaje da je svaki pokušaj zatvaranja Specijalnog suda uzaludan, jer Kosovo nastoji da izgradi svoju državnost u odnosu da druge države.

„Naši opšti napori i naš cilj treba da budu okrenuti ka očuvanju čistote rata OVK. Naši napori bi sada trebalo da se usredsrede na to da se dostojno branimo, a ne da trošimo napore na ukidanju nečega što je već završeno. Pojedinačni zločini se ne mogu pripisati svetom ratu albanskog naroda da bi se zaštitio prag kuće“, zaključio je on.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova