Širenje pandemije povećalo rizik

Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova (NIJZK) apeluje na sve građane da se striktno pridržavaju preporuka za zaštitu od pandemije koronavirusa, prenosi TV Klan Kosova.

NIJZK upozorava da, nepažnja vrlo brzo dovodi do preopterećenja zdravstvenih ustanova i povećanja broja smrtnih slučajeva.

U apelu NIJZK ističe se da je popuštanje mjera za suzbijanje i širenje pandemije povećalo rizik od virusa COVID-19.

Naglašava da nijedna zemlja na svijetu nema dovoljno ljudskih kapaciteta i bolničke infrastrukture da se izbori sa povećanjem broja slučajeva zbog neodgovornosti u neprimjenjivanju jedinstvenih preporuka širom svijeta: maska, distanca i higijena.

Podsjeća se da je potvrđen, rekordan broj zaraženih koronavirusom, 281 i da se broj slučajeva prošle nedjelje alarmantno povećao kao direktna posljedica nepoštovanja mjera.

U apelu se upozorava na povećano kretanje građana širom Kosova, koje je opasno i napominje da omogućavanje kretanja ne znači nepoštovanje preporuka Nacionalnog instituta i Ministarstva zdravlja.

Naglašava se da je sprovođenje preporuka NIJZK i Ministarstva zdravlja obaveza svih građana kako bi zaštitili sebe i druge.

“Apelujemo na građane, javne i privatne institucije, preduzeća, ugostiteljstvo, da striktno poštuju fizičku distancu, upotrebu maski, dezinfekciju i ventilaciju prostorija, sprečavajući eventualno širenje zaraze i izbjegavajući širenje u zatvorenim prostorima”, navodi se u apelu NIJZK.

Upozaravaju se građani da će se svako kršenje pravila od strane bilo koga smatrati rizikom po zdravlje i život drugih.

“Sanitarne inspekcije Agencije za hranu i veterinu (AHV) i opštinske inspekcije zajedno sa opštinama moraju primeniti Zakon protiv COVID-19, Zakon o inspektoratu i Zakon o sprečavanju zaraznih bolesti, na osnovu Priručnika za borbu protiv COVID-19, i u svakom slučaju preduzeti mjere odgovornosti da na kraju ne primjeni preporuke Nacionalnog instituta”, navodi se u apelu NIJZK.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova