Bivši pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Salih Mustafa se ispred Specijalizovanih veća Kosova u Hagu (Specijalni sud) 28. oktobra izjasnio da nije kriv po ni jednoj tački optužnice u kojoj mu se na teret stavljaju ratni zločini.

Mustafa se prvi put pred Specijalizovanim većima pojavio 28. septembra, nakon što je uhapšen 24. istog meseca i od tada se nalazi u pritvoru u Hagu.
Na teret mu se stavlja individualna krivična odgovornost za ratne zločine po međunarodnom pravu, odnosno tereti se za proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo. Sumnja se da su zločini za koje je Mustafa optužen, počinjeni tokom aprila 1999. godine u pritvorskom centru u selu Zlaš kod Prištine.
Pre izjašnjavanja o krivici, Mustafa je rekao da nije imao izbora kada se prikljčio “borbi za slobodu” jer, kako je rekao, rat je bio neizbežan uzimajući u obizr “okupaciju šovinističkih i fašističkih Srba na čelu sa Slobodanom Miloševićem”.
On je istakao da su prijateljske zemlje pomogle u borbi za slobodu Kosova jer su znali da OVK nikada nije bila teroristička organizacija već vojska koja je imala podršku naroda.
“Krv naših najboljih mladića i devojaka je postala kamen temeljac za slobodu koju danas uživamo na Kosovu”, rekao je Mustafa i izrazio uverenje da Specijalizovana veća “neće biti pod uticajem politike, utiacajnih grupa ili klanova”.
Mustafa je prvo uhapšeno lice protiv kojeg je potvrđena optužnica, od kako su formirana Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo (Specijalni sud) 2015. godine.
Inače, Specijalizovano tužilaštvo Kosova sa sedištem u Hagu je krajem juna saopštilo da je 24. aprila, Specijalizovanom veću podnelo na ispitivanje optužnicu kojima se predsednik Kosova Hashim Thaçi i bivši predsednik Skupštine i aktuelni poslanik i predsednik Demokratske partije Kosova, Kadri Veseli, te „druga lica“, terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, nestajanje lica, progon i mučenje.
Za sada nije obvjavljeno da li je protiv Thaçija i Veselija optužnica potvrđena ili odbačena, iako je zakonski rok od šest meseci za to istekao.
Specijalizovano tužilaštvo Kosova u Hagu bavi se istragom navodnih zločina pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova počinjenih nad etničkim manjinama i političkim rivalima u periodu od januara 1998 do decembra 2000.