A hvalio se da je riješio „povređene odnose“

Od dolaska na vlast, Avdullah Hoti se hvalio da je vlada na čijem je on čelu riješila „povređene odnose“ sa SAD i EU, ali je posljednjih dana premijer pretrpeo oštre kritike od saveznika, prenosi Lajmi.

Ukidanje Radne grupe za borbu protiv korupcije izazvala je prve zamjerke upućene premijeru Kosova od strane savezničkih država.

Uprkos tome, Hoti je skoro u svakom javnom nastupu napominjao činjenicu da su, po njemu, odnosi sa savezničkim državama regulisani aktivnostima i odlukama koje je donela vlada o dijalogu i beskompromisnoj borbi protiv korupcije.

Ali, upravo je ambasador SAD, Philip Kosnett taj koji je sinoć rekao da je ukidanje Specijalne radne grupe protiv korupcije „Hotijev pogrešan korak“.

On je u televizijskoj debati rekao da je ova radna grupa bila vrlo efikasna i da bi bilo nešto sasvim normalno da je ona modifikovana.

„Mislim da je to bila pogrešna odluka jer je radna grupa protiv korupcije bila veoma efikasna. Da je bila modifikovana, to bi bilo nešto sasvim normalno“, rekao je Kosnett.

Lijepe riječi nisu došle ni iz Njemačke. Zvanični Berlin je preko ambasade na Kosovu uputio oštre kritike.

Njemački ambasador Jorn Rode je prije nekoliko dana rekao da donošenje takve odluke ozbiljno dovodi u pitanje političku volju za borbu protiv korupcije na Kosovu.

„Nažalost, odluka Vlade Kosova o ukidanju Radne grupe za borbu protiv korupcije izaziva veliku zabrinutost zbog političke volje za efikasnim bavljenjem pitanja korupcije“, rekao je Rode.

Zabrinutost zbog odluke koju je donela Hotijeva vlada izrazila je i ambasada Velike Britanije na Kosovu.

Istakli su da se nadaju da će vlada imati jasan plan za uspostavljanje neke kancelarije za borbu protiv korupcije, kao zamjenu za ovu radnu grupu.

Ukidanje ove radne grupe je postalo jabuka razdora između premijera Hotija i šefa AAK Ramusha Haradinaja.

Njih dvojica su u subotu vodili žestok sukob kroz statuse na Facebooku, a sve zbog odluke donete na sjednici vlade.

Haradinaj je čak u jednoj od reakcija spomenuo i stav Njemačke o ovom pitanju.

Ostaje da se vidi da li će vlada zamjeniti ovu radnu grupu nekom drugom kancelarijom za borbu protiv korupcije, kao što i traži međunarodna zajednica.

U sukobe i polemike o ukidanju radne grupe uključena je i opozicija, koja optužuje Hotija da je doneo ovu odluku jer se istražuje nekoliko tendera objavljenih od strane Ministarstva unutrašnjih poslova, na čijem čelu je potpredsjednik LDK Agim Veliu.

Izvor: Kosovo online/Lajmi.net