Nije ga briga za našu zemlju

Umjetnik sa Kosova Gani Jakupi je na KTV, govoreći o predstojećim predsjedničkim izborima u SAD 3. novembra, rekao da je Albin Kurti uputio poziv Albancima u SAD da glasaju za Joea Bidena kao lider Pokreta Samoopredjeljenje i u svoje ime, prenosi Koha.

Dodao je da američki predsjednik Donald Trump ne zna gdje je Kosovo i da je za njega Kosovo jednostavno bilo dio predizborne kampanje, ali da je to bilo uzalud.

Što se tiče premijera Avdullaha Hotija, Jakupi je rekao da fotografiju iz Bijele kuće može da urami (kao uspomenu) jer Bijelu kuću više neće vidjeti, ako Trump pobjedi.

„Trumpa nije briga za Kosovo, međutim sve to nije ispalo kako je on (Trump) očekivao. Nije mogao da izvuče ništa, uostalom, niko ih nije shvatao ozbiljno. To je tako smješno, ovaj takozvani sporazum, oni su se šalili, ne znam za Kosovo, ali u Srbiji bilo je baš tako, iako su rekli da je Srbija dobila više od ovog sporazuma. Jedina opasnost sa Trumpom je ta što iako ne zna gdje je Kosovo, vrlo dobro zna gdje su mu vojnici. Učiniće sve da ih povuče”, rekao je Jakupi.

Dodao je da se Albanci varaju kada misle da se Amerikanci bave njima.

“Politika nas Albance pomalo vara, kada mislimo da se Amerikanci mnogo bave nama. Srećom imamo prijatelje u Americi, tamo imamo albanski lobi, ali za Ameriku uopšte, ne samo za Trumpa, mi smo niko i ništa, čak ni nula. Oni ne bi ovo smatrali uvredom i kada bi rekao neki državnik“, rekao je Jakupi.

Prema njegovim riječima američki specijalni izaslanik za dijalog između Kosova i Srbije, Richard Grenell je osoba koja je pozvala na aktiviranje krajnje desnice u Evropi.

„Zaboravljamo da je voljeni Grenell čovjek koji je javno izjavio da će raditi i nastojati da ojača krajnju desnicu u Evropi. Ne znam kakav će položaj imati ako Trump pobjedi, Trump je nepredvidljiv“, rekao je Jakupi.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore