Amandman o mandatu predložio je predsjednik Kosova

Ustavni sud u okviru Specijalizovanih vijeća u Hagu produžio je rok do 2. novembra, kada stranke mogu da podnesu komentare u vezi sa predloženim amandmanom o mandatu Specijalnog suda, piše Lami.

Amandman o mandatu Specijalnog suda predložio je predsjednik Kosova Hashim Thaçi.

U dokumentima u koje je Lami imao uvid mišljenje i komentari su traženi i od premijera Avdullaha Hotija. Međutim, iz kancelarije premijera kažu drugačije.

Do sada su komentare podneli Predsjedništvo, Specijalizovano tužilaštvo i advokat Specijalnog suda.

To još uvijek nisu učinili EU, šef misije Euleksa i kancelarija premijera Hotija.

Iz kancelarije premijera poriču da su primili bilo kakav zahtjev za mišljenje ili komentar u vezi sa dotičnim amandmanom.

„Pravna kancelarija premijera nije primila nijedan zahtjev za mišljenje ili komentare u vezi sa vašim pitanjem", naveli su u odgovoru za Lajmi iz kancelarije premijera.

Međutim, nije tako navedeno u dokumentima koje je izdao Specijalni sud.

Prije nekoliko dana, Ustavni sud Specijalizovanih vijeća, u dokumentima u koje je Lajmi takođe imao uvid, precizirano je da premijer Kosova takođe treba da iznese komentar po tom pitanju.

Rok za podnošenje komentara bio je 19. oktobar, ali je na zahtjev šefa misije Euleksa odložen za 2. novembar.

Specijalno tužilaštvo u Hagu u komentarima upućenim u vezi sa amandmanom na mandat Specijalnog suda optužilo je predsjednika da želi da poništi rad ovog krivičnog istražnog tijela.

Iz Predsjedništva je rečeno da je dat prijedlog da bi se izbjegle bilo kakve dvosmislenosti oko mandata suda.

Izvor: Kosovo online/Lajmi.net