Trenutno najveća rasprava na Kosovu

Trenutno se najveća rasprava na Kosovu vodi oko toga ko će zamjeniti Hashima Thaçija na mjestu predsjednika. Ukoliko Specijalna vijeća potvrde optužnicu prije isteka njegovog mandata, tada će predsjednica parlamenta Vjosa Osmani biti imenovana da

Međutim, postavlja se pitanje da li neko od kandidata ima glasove koji su potrebni za izbor u Skupštini Kosova, koliko će Osmani biti na toj funkciji i kada su novi izbori izgledni.

Najava Specijalnog suda, prijedloga-optužnice protiv Thaçija i lidera Demokratske partije Kosova Kadrija Veselija probudila je ambicije nekih pojedinaca da zauzmu najvažniju poziciju na Kosovu.

Te ambicije koje su uzdrmale vladajuću koaliciju, kako se navodi, mogle bi da izazovu novi politički zemljotres na Kosovu, u slučaju da Specijalna vijeća saopšte da je potvrđena optužnica protiv Thaçija, kojom je optužen za ratne zločine.

Tada će, kao što je Thaçinekoliko puta istakao, odmah podneti ostavku na mjesto predsjednika i shodno tome, ta funkcija će ostati za vršioca dužnosti.

Eugen Cakolli iz Kosovskog demokratskog institua, u odgovoru za Gazetu Express, ocjenio je kako će se postupci odvijati ako Thaçi podnese ostavku.

Cakolli je naveo da u slučaju da se dogodi takav scenario, onda se odmah pokreću postupci za prenos nadležnosti predsjedniku Skupštine Kosova.

Prema njegovim riječima, u tom slučaju, predsjednca parlamenta postala bi vršilac dužnosti predsjednika Kosova.

"U slučaju eventualne ostavke Thaçija, odmah se pokreću postupci za prenos nadležnosti na predsjednice skupštine, koji postaje vršilac dužnosti predsjednika", objasnio je Cakolli i dodao da predsjednica parlamenta vrši tu dužnost do kraja procesa izbora predsjednika.

Taj rok, naveo je, može trajati do pola godine i ako novi predsjednik do tada ne bude izabran, Kosovo može izaći na vanredne parlamentarne izbore.

"Predsjednik će vršiti tu funkciju do kraja procesa izbora novog predsjednika u skupštini. Međutim, Ustav predviđa da predsjednik ne može biti u statusu vršioca dužnosti više od šest mjeseci. U tom roku mora biti izabran novi predsjednik, u skladu sa članom 90 Ustava. U nemogućnosti izbora novog predsjednika, predsjednik skupštine, u svojstvu v.d. predsjednika mora da raspiše vanredne parlamentarne izbore, koji se moraju održati u roku od 45 dana", precizirao je Cakolli.

Ustav Kosova precizira kako se bira predsjednik. Prema članu 86, predsjednik se bira u Skupštini Kosova, tajnim glasanjem.

Kandidat može biti onaj ko obezbjedi potpise najmanje 30 poslanika Skupštine Kosova, dok je precizirano da poslanici mogu potpisati samo za jednog kandidata za predsjednika.

Izbor predsjednika Kosova vrši se sa dvije trećine glasova svih poslanika.

"Ako nijedan kandidat ne dobije većinu od dvije trećine u prva dva kruga glasanja, treće glasanje se organizuje između dva kandidata koji su na drugom glasanju dobili najveći broj glasova i kandidata koji dobije većinu glasova svih poslanika. Ako na trećem glasanju nijedan kandidat ne bude izabran za predsjednika, Skupština se raspušta i raspisuju se novi izbori, koji se moraju održati u roku od 45 dana", navodi se u Ustavu, u članku koji govori o izboru predsjednika.

Da se takav razvoj, u kojem bi predsjednik parlamenta neko vrijeme vodio Kosovo u nemogućnosti izbora novog predsjednika očekuje, najavljuju u Pokretu Samoopredjeljenje.

Bivši glavni diplomata Kosova Glauk Konjufca poručio je da će Osmani uskoro biti na funkciji predsjednika.

"Osmani će uskoro biti vršilac dužnosti predsjednika. Ako Osmani prihvati kandidaturu za predsjednika, ovo je nova situacija na Kosovu. Ali, ne mislim da će Osmani dati legitimtet Hotijevoj vladu za još tri godine. Dobro je što će Osmani vršiti funkciju predsjednika", ocjenio je Konjufca.

Međutim, Osmani kao predsjednica nije prihvaćena u svojoj bivšoj stranci. Potpredsjednik Demokratskog saveza Kosova Lutfi Haziri rekao je da Osmani neće biti izglasana za predsjednicu Kosova.

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj, kome je njegova stranka već dala mandat da se kandiduje za tu funkciju, insistira na mjestu predsjednika.

Haradinaj je pretio je da će napustiti koaliciju, ako mu Demokratski savez Kosova i Socijaldemokratska inicijativa NISMA ne daju glasove potrebne za prolazak u Skupštini Kosova.

Njegovu pretnju nisu prihvatili koalicioni partneri, koji su rekli da su spremni da idu na izbore.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express