Nelegalne uplate završene u roku od osam minuta

Dan nakon krađe dva miliona eura iz kosovskog budžeta, glavni finansijski direktor Ministarstva infrastrukture obavjestio je svoje čelnike o događaju, a devet dana kasnije, molio je zvaničnike Ministarstva da blokiraju korisnike kod kojih je novac pr

Reporteri podsjeća da je 9. oktobra nelegalno iz trezora prebačeno 2,1 milion eura na račun privatne kompanije LDA Group LLC, u vlasništvu Valona i Kadrija Shale.

Na osnovu dosijea Tužilaštva, koje je objavila Gazeta Insajderi, izvršenje nelegalnih uplata na račun LDA Group LLC završeno je u roku od osam minuta.

Samo dan kasnije, 10. oktobra, glavni finansijski direktor obavestio je Ministarstvo infrastrukture o četiri izvršene transakcije.

Službenom elektronskom poštom detaljno je obavjestio ostale zvaničnike Ministarstva.

Isti je pokazao da LDA Group LLC nije klijent Ministarstva za infrastrukturu i razjasnio je činjenicu kojim su korisnicima izvršene transakcije.

Na kraju obavještenja koje šalje službenicima Ministarstva, pita ih da li treba da sačeka odgovor od njih, ili da slučaj pošalje organima reda.

Devet dana kasnije, 19. novembra, glavni finansijski direktor zatražio je blokiranje korisnika odakle su izvršene transakcije od 9. oktobra.

Insajder je ministra za infrastrukturu Arbana Abrashija i sekretara Ministarstva Izedina Bytyqija pitao zašto ti korisnici nisu blokirani na vrijeme, već nakon devet dana i obojica nisu odgovorili.

Dan kasnije, 20. oktobra, Jedinica za privredni zločin uhapsila je Labinota Grudu, glavnog osumnjičenog za krađu dva miliona eura iz Državnog trezora. Pritvor mu je određen na 30 dana.

Kadri Shala, jedan od vlasnika LDA Group kome su išle četiri glavne transakcije, a koje su potom distribuirane na 17 računa, predat je policiji. Izrečena mu je mjera zadržavanja od 48 sati. Drugi suvlasnik, Valon, i dalje je u bjekstvu.

Izvor: Kosovo onlajn/ Reporteri