Potvrđeno iz Ministarstva pravde

Iz budžeta Kosova u prošloj godini potrošeno je više od 60.000 eura za pokrivanje troškova puta, smještaja i pravne odbrane svih optuženih, osumnjičenih ili uključenih u bilo koji oblik sudskih procesa u Specijalnom sudu u Hagu, prenosi Gazeta Express.

„Obavještavamo vas da je do sada potrošen budžet od oko 60 hiljada eura, za pravnu zaštitu i finansijsku podršku osoba optuženih, osumnjičenih ili uključenih u bilo koji oblik u sudskim postupcima u Hagu“, potvrdili su iz Ministarstva pravde.

To ministarstvo je saopštilo da će budžet za 2020. godinu za te svrhe, iznositi oko 20 miliona eura.

„Budžet dodjeljen za finansijsku podršku optuženim, osumnjičenim ili potencijalno uključenim osobama za 2020. godinu iznosi sedam miliona eura, a još 13 miliona eura opredjeljeno je nepredviđenim situacijama Ministarstva finansija i transfera, u cilju da institucije Kosova uvijek budu spremne da ispune sve zakonske obaveze”, navodi se u saopštenju.

Ipak, predsjedavajući Odbora za budžet i transfere Hekuran Murati kaže da je dodjeljeni iznos previsok.

"Nisam se složio jer je to bila veoma nerazumna suma za vrlo kratko vrijeme. Kosovo ima mnogo veće zahtjeve zbog pandemije koronavirusa", rekao je Murati.

Na osnovu Zakona o pravnoj i finansijskoj zaštiti osobe koje mogu biti optužene od strane Specijalnog suda, koji je usvojila Skupština Kosova, potencijalni optuženi, kao i svjedoci u postupcima, imaju pravo da zatraže pomoć u pokrivanju troškova odbrane i angažovanja nezavisnog branilaca.

U međuvremenu, Specijalni sud sa sjedištem u Hagu objavio je spiskove advokata odbrane za optužene.

Na ovoj listi nalaze se imena 179 branitelja, a među njima su i imena branilaca strana koje tvrde da su žrtve.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express