Potpunije pripreme za sprovođenje zaštitnih mjera

Ujedinjeni sindikat obrazovnih, kulturnih i naučnih radnika na Kosovu zatražio je od nadležnih institucija odlaganje početka školske godine za 10 dana, javlja Koha.

Kako se navodi u saopštenju ovog sindikata dostavljenom medijima, oni smatraju da je odlaganje neophodno kako bi se obrazovne institucije pripremile da u potpunosti ispoštuju smernice  Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova.
Oni navode da su održali sastanke sa školskim odborima i gradonačelnicima koji su preneli zabrinutost zbog nespremnosti za novu školsku godinu koju treba organizovati u skladu sa zaštitnim merama i planom Ministarstva obrazovanja.
"Većina škola još nije dezinfikovano, učionice nisu opremljene sredstvima za dezinfekciju ruku, nisu obezbeđene zaštitne maske za prosvetne radnike, nije obezbeđen spisak nastavnika koji će zameniti bolesne učitelje, niti je objavljen bilo koji konkurs za nastavnike volontere, učionice nisu pripremljene da obezbede odgovarajuću fizičku distancu, a nisu izvršene ni druge pripreme u školskim prostorijama“, navodi se u saopštenju za javnost.
Iz ovog sindikata upozoravaju i na to da postoje inicijative da opštine zaštitna sredstva i sredstva za dezinfekciju obezbede tako što će skupiti novac od roditelja ili zatražiti od njih da školama dostave dezinfekciona sredstva čemu su se usprotivili zbog kako navode, pogoršane ekonomske situacije.
Naveli su i niz zahteva u cilju što sigurnije organizacije nastave:
- Opremite škole dezinfekcijskim sredstvima
- Odrediti odgovorne osobe, ali ne nastavnike, za merenje temperature učenika
- Imati dežurno medicinsko osoblje barem u školama sa više od 500 učenika
- Obezbedite maske i zaštitnu opremu prosvetnim radnicima
- Obezbediti listu rezervnih nastavnika
- Doneti odluku o privremenom oslobađanju od radne obaveze bolesnih prosvetnih radnika, ali im obezbediti plate tokom pandemije
- Stvoriti mogućnosti za testiranje prosvetnih radnika na kovid
- Inicirati program za e-školu i digitalni dnevnik koja će se sprovoditi nakon pandemije
Nekoliko dana pre tradicionalnog početka nastave, poznato je da će na Kosovu nastava početi u tri faze.
Prva faza je trebalo da počne od 1. septembra, kada će se u školske klupe vratiti učenici nižih razreda, odnosno od predškolskog do trećeg, ali i oni koji treba da krenu u 6. i 10. razred.
Druga faza koja će obuhvatiti četvrti i peti razred počinje 7. septembra, a u trećoj fazi od 10. septembra u školu se vraćaju učenici koji će pohađati kombinovanu nastavu, sedmi, osmi i deveti razred, objasnili su nadležni RSE.
Kako će se i da li ovaj model prilagoditi i za srpske škole na Kosovu koje nemaju isti model organizacije osnovnog i srednjeg obrazovanja, za sada nije poznato.
Na Kosovu je nastava u školama obustavljena 12. marta, odnosno 16. u srpskim sredinama.