Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova

Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj nije spreman da odustane od mjesta predsjednika Kosova i kaže da u vezi sa tim nema nikakvu obavezu prema koalicionim partnerima u vladi, prenosi Gazeta Express.

Haradinaj je na RTV Dukagjini rekao da sa LDK nije dogovarao o mjestu predsjednika kada su zaključili koaliciju.

"Objavljivanjem optužnice protiv Thaçija imali smo interne diskusije o tome šta treba učiniti ako se optužnice potvrde. Na osnovu stvorenih okolnosti, mislimo da moramo imati jednu od najvažnije tri pozicije u vlasti da bismo učestvovali u donošenju odluka", rekao je Haradinaj.

"Ako nas pogodi Specijalni sud, na Kosovu se stvara institucionalna i politička krhkost i mislim da sam faktor stabilnosti nacionalnog interesa", dodao je Haradinaj.

Predsjednik AAK smatra da ne dovodi u pitanje odanost vladajućoj koaliciji.

"Ne uslovljavam koaliciju mjestom predsjednika, ali kada dođe vrijeme da se izabere predsjednik, nemam nikakvu obavezu prema koaliciji. Moramo se suočiti sa situacijom. Ne bi trebalo da bežimo od ove teme i da se krijemo. Ako ne možemo da donosimo odluke otvoreni smo za izbore. Ne vidim da su izbori problem u demokratiji", izjavio je Haradinaj.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express