Izvršni direktor Kosovskog instituta pravde

Izvršni direktor Kosovskog instituta pravde Ehat Miftaraj ocjenio je da je obraćanje predsjednika Kosova Hashima Thaçija u vezi sa Specijalnim sudom imalo za cilj smirivanje grupa koje žele ukidanje tog suda, piše Koha.

Prema njegovim riječima, Skupština Kosova nema nadležnost za produžavanje mandata Specijalnog suda, ali mandat može automatski biti produžen, ukoliko nisu okončani svi predmeti koji su pokrenuti.

"Zahtjevi za ukidanje ne odgovaraju stvarnosti i teško ih je primjeniti. Svaka takva inicijativa šteti Kosovu i dobra je vijest za Srbiju. To je međunarodna obaveza i mora se izvršiti", rekao je Miftaraj.

Prema njegovim riječima, Kosovo ne bi trebalo da prenese "suverenitet ili da traži od Specijalnih vijeća da istraže ratne zločine, koje je počinila Srbija".

Miftaraj je dodao  da je "Kosovo država" i da  mora da postoji volja za procesuiranjem ratnih zločina.

"Od vremena Unmika, a potom i Euleksa, obe politike i bezbjednosne institucije nisu ispunile svoj mandat za procesuiranje onih koji su počinili zločine na Kosovu. Ispostavilo se da se Albanci više procesuiraju za ratne zločine nego Srbi", rekao je Miftaraj.

Miftaraj je rekao da je krajnje vrijeme da "politika zaustavi amnestiju srpskog državnog aparata za ratne zločine" i odvoji odgovarajući budžet za strategije za suđenje ratnim zločinima.

Obraćanje Thaçija može se smatrati sukobom interesa

Miftaraj je ocjenio je da je obraćanje Thaçija u vezi Specijalnog sudu može smatrati sukobom interesa, jer je predsjednik Kosova i sam predsjednik opružen pred tim sudom.

"Obraćanje predsjednika koji je predmet optužnice za koju se očekuje da bude potvrđena ili odbačena, može se smatrati sukobom interesa. Zbog toga obraćanje se može koristiti i u krivičnom postupku. Vjerujem da bi predsjednik doprineo nezavisnosti specijalnog suda, vladavini zakona, ako se ne oglasi bilo kakvim javnim komentarom o radu suda", rekao je Miftaraj.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore