Potpredsjednik Demokratskog saveza Kosova

Potpredsjednik Demokratskog saveza Kosova Lutfi Haziri izjavio je da će za predsjednika Kosova biti izabran onaj koji predstavlja jedinstvo naroda, prenosi Gazeta Express.

Na taj način, prema riječima Hazirija, izbor predsjednika će se odvijati preko stranke koju predvodi Isa Mustafa.

"Izbor predsjednika prolazi kroz kancelarije LDK. Kao što su prolazili izbori premijera i predsjednika skupštine. Kada se to dogodi, zna se ko postaje predsjednik. Onaj ko predstavlja jedinstvo naroda. Nastavljamo ... ", napisao je Haziri u objavi na Facebook nalogu.

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj rekao je ranije da cilja na mjesto predsjednika, te da je njegova kandidatura za predsjednika ponuda da ostane u vladi.

Predsjedniku Kosova Hashimu Thaçiju mandat isitče 2021. godine. Predsjednik Kosova bira se glasovima poslanika u Skupštini Kosova.

Specijalizovano tužilaštvo saopštilo je 24. juna da je 24. aprila podiglo optužnicu za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti protiv Thaçija, lidera Demokratkse partije Kosova Kadrija Veselija i još nekoliko drugih, čija imena nisu objavljena.

Pretpretresni sudija ima najviše šest mjeseci, od aprila, da potvrdi ili odbaci optužnicu. Thaçi je ranije izjavio da će podneti ostavku na mjesto predsjednika, ukoliko se optužnica protiv njega potvrdi.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express