Na Kosovu se živi loše, pandemija van kontrole

Lider Samoopredjeljenja Albin Kurti poručio je danas da su podaci isatraživanja o socijalnoj situaciji na Kosovu, koje je nedavno objavila Agencija za statistiku Kosova zabrinjavajući.

Prema njegovim riječima, prethodne vlade su dale prioritet korumpiranom bogaćenju, istakavši da je pandemija na Kosovu trenutno van institucionalne kontrole.

Kurti je naveo da za 53,4 odsto domaćinstava troškovi stanovanja predstavljaju veliko opterećenje i da skoro 70 odsto građana ne može da priušti nedjelju dana van kuće.

Dodao je da 61,3 odsto građana ne može da priušti obrok sa mesom, piletinom i ribom svaki drugi dan, da 35,4 odsto nema kompjuter, a da 61,3 odsto ima težak teret otplate kredita.

“Socijalna bjeda nije prirodna katastrofa. Vlade prije naše davale su prednost korumpiranom bogaćenju sebe i liberalizaciji viza za građane. Vlada danas je vlada uzaludosti”, poručio je Kurti.

Potreban je novi ekonomski model fokusiran na zaposlenost i životnu sredinu i zaštićen pravosuđem i dobrim upravljanjem, poručio je lider Samoopredjeljenja.

Nakon novih izbora počinje takvo rješavanje, rekao je Kurti, konstatujući da mogu da pokušavaju da izbore malo odlože, upravo zato što sve stranke znaju kakav će biti rezultat.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova