Od oko 1244 eksponata koji su uzeti tokom rata

Kolekcija deset boginja, koja se nalazi na kraju prostora Muzeja Kosova, predvodi figurina „Boginje na prestolu“.

To je jedini artefakt koji je vraćen u zemlju, od oko 1244 eksponata koje je Srbija uzela tokom rata.

Za ovu statuu, koja je vraćena na Kosovo prije 18 godina, određeno je posebno mjesto u Muzeju Kosova, gde je izložena sa drugim boginjama. Nju je, zajedno sa hiljadama drugih eksponata, odnela Srbija tokom perioda 1997-1999. da se više nikada ne vrati, prenosi Koha.

U vrijeme kada dve zemlje pokušavaju da postignu konačni dogovor, poznavaoci historije i arheologije podjeljenog su mišljenja kada je u pitanju tema artefakta za pregovaračkim stolom.

Povratak artefakata na Kosovo, prema riječima direktora Instituta za arheologiju, Envera Redže (Rexha), može se izvršiti samo ako se postigne dogovor sa Srbijom.

Sadik Krasnići (Krasniqi), šef historije u Muzeju Kosova, slaže se sa Rekom. Kritikovao je institucije i zbog „zanemarivanja“ pitanja vraćanja artefakata.

Ali Arben Hajdari, profesor arheologije na Univerzitetu u Prištini, ima drugačije mišljenje. Prema njegovim riječima, otvaranjem pitanja povratka artefakata kao teme u pregovorima sa Srbijom rizikuje se njihov gubitak.

Povratak „Boginje na prestolu“ izvršen je 2002. godine uz posredovanje tadašnjeg glavnog kosovskog administratora Majkla Štajnera (Michael Steiner).

Izvor: Koha / Kossev