Bijela kuća, 4. septembar

Očekuje se da će susret premijera Avdullaha Hotija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji bi trebalo da bude održan 4. septembra u Bijeloj kući u Vašingtonu, biti korak ka mirovnom sporazumu Srbije i Kosova, ali je nejasno o čemu će se tačno razgovarati na ovom sastanku, kažu eksperti za politička pitanja Agon Maliqi i Artan Muhaxhiri.

Poziv liderima Kosova i Srbije na sastanak u Vašingtonu uputio je savjetnik za nacionalnu bezbjednost predsjednika SAD Robert O'Brian.

Portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost John Uliot rekao je da Sjedinjene Države pozdravljaju razgovore između lidera Kosova i Srbije, nazivajući ih "važnim".

"Vjerujemo da je napredak u ekonomskim pitanjima, uključujući otvaranje novih radnih mjesta i ubrzanje ekonomskog rasta, prvi korak ka napretku u mirovnom procesu", rekao je Uliot za Radio Slobodna Evropa.

Politički analitičar Agon Maliqi za Radio Slobodna Evropa navodi da su dosadašnje izjave kosovskih i srpskih zvaničnika stvorile utisak da su obje strane zbunjene u vezi sa konkretnim pitanjima za koje se očekuje da će se postići dogovor.

Prema njegovim riječima, situacija o onome o čemu će se razgovarati u Vašingtonu je vrlo nejasna i možda je, kako kaže, nedostatak transparentnosti namjeran, kako bi se sprečio protok informacija.

Ali, kako kaže, izjava portparola Savjeta za nacionalnu bezbjednost Johna Uliota nagovještava da bi na sastanku 4. septembra u Vašingtonu mogli da postoje konkretni dogovori u vezi sa podsticajem i ekonomskim projektima.

Maliqi ne isključuje mogućnost da će dio sporazuma uključivati i političke obaveze stranaka, mada ostaje nejasno jesu li stranke dobro pripremljene za sastanak u Vašingtonu.

„Ovo je teško suditi zbog nedostatka transparentnosti. Ali, s obzirom na brzinu kada je sazvan sastanak, malo je teško razumijeti da se za ovaj vremenski period može proizvesti nešto veoma značajno, osim ako nije ograničeno na ekonomska pitanja ili ako se radi o pripremljenim materijalima ranije i o kojima nemamo podataka. Ali generalno, djeluje dovoljno ishitreno i nejasno da se mogu predvidjeti mnogi scenariji. Čak ni ljudi koji su generalno obavješteni o procesu ne znaju šta da misle o tome", rekao je Maliqi.

Politički analitičar Artan Muhaxhiri, govoreći za Radio Slobodna Evropa, ocjenjuje da generalno postoji nedostatak transparentnosti u vezi sa onim o čemu će biti riječi na sastanku 4. septembra u Vašingtonu.

Prema njegovim riječima, posljednja faza razgovora između Kosova i Srbije ne može biti samo za ekonomska pitanja jer je, osim toga, “spor između dvije zemlje političko i istorijsko pitanje, kao i veliki uticaj na geopolitiku i geostrategiju regiona”.

Kako kaže, američko insistiranje na kome će se razgovarati samo o ekonomskim pitanjima može biti samo svojevrsno opravdanje i svojevrsna tendencija ublažavanja stavova stranaka, Kosova i Srbije, koji su u suprotnom kontekstu potpuno suprotni postizanju mirnog rješenja.

"Očigledno je da će obje strane morati da prihvate međusobne uslove i da naprave značajne kompromise, ako žele da postignu dogovor. Stalno spominjanje ekonomskih pitanja vrši se kako bi pojedinačna mišljenja imala neku vrsta očekivanja za poboljšanje njihovog blagostanja u odnosu na one kompromise, koji će morati da budu napravljeni", naglasio je Muhaxhiri.

Trumpovo prisustvo na sastanku, prava prilika

Sastanak između čelnika Kosova i Srbije u Bijeloj kući prvobitno je bio zakazan za 2. septembar. Ali, odložen je za dva dana kasnije.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 22. avgusta da na ovom sastanku „postoji mogućnost da se američki predsjednik Donald Trump pojavi“, u slučaju da se strane oko toga dogovore, navodi Indeks onlajn.

Maliqi ocjenjuje da je potpuno realno očekivati prisustvo predsjednika Trumpa na sastanku lidera Kosova i Srbije u Bijeloj kući.

Prema njegovim riječima, postoje pokušaji administracije predsjednika Trumpa da objavi neke od svojih vanjskopolitičkih uspjeha tokom kampanje za predsjedničke izbore u SAD.

Posredovanje mirovnog sporazuma, prema Maliqiju, u skladu je s narativom koji predsjednik Trump želi da predstavi u svojoj kampanji za predsjedničke izbore.

"Međutim, vjerujem da će to zavisiti i od toga oko čega se stranke dogovaraju i možda Trumpovo prisustvo administracija koristi u nekom obliku kao svojevrsni podsticaj za stranke da postignu neku vrstu dogovora, čak i nešto što, naprosto, može izgledati dobro u javnom mišljenju, a ne nužno i nešto što je vjerovatno takođe suštinsko. To, međutim, barem za mene, ostaje prekriveno velikom misterijom, tako da ne bih isključio nikakav materijalni dogovor", rekao je Maliqi.

Analitičar Muhaxhiri takođe vidi kao realnu mogućnost da predsjednik Trump bude dio sastanka lidera Kosova i Srbije.

Prema njegovim riječima, dva su razloga za takvu priliku. Kako kaže, Trumpovo prisustvo dalo bi puno više težine dijalogu, kao i američkom prisustvu i uticaju u njemu.

Takođe bi, kako ocjenjuje, bilo korisno za predsjednika Trumpa u posljednjem periodu kampanje za predsjedničke izbore u SAD.

"Ovo su posljednji mjeseci kada predsjednik Trump može da postigne spoljnopolitički uspjeh na Balkanu i to bi mu odgovaralo da ima pozitivan učinak. Međutim, apsolutno je jasno da od ovog sastanka ne možemo očekivati konačan dogovor. Ne možemo očekivati nikakvo konačno rješenje ovog pitanja, jer ne postoje stvarni preduslovi za tako nešto. Međutim, može doći do pomaka prema konačnom napretku", rekao je Muhaxhiri.

Analitičar Maliqi kaže da je u vezi sa sastankom u Vašingtonu ćutanje Evropske unije i istovremeno određeni napori za koordinaciju kosovske strane sa nekim evropskim prestonicama prilično indikativni.

Prema njegovim riječima, ovo stvara utisak da za sastanak u Vašingtonu može da postoji koordinacija kosovske strane sa važnim evropskim zemljama.

Što se tiče pripreme kosovske strane za sastanak u Vašingtonu, prije nekoliko dana, bivši kosovski premijer Ramush Haradinaj izjavio je da bi „na sastanku 2. septembra u Vašingtonu Kosovo trebalo da postigne konačni sporazum sa Srbijom“.

Premijer Hoti danas je pozvao na sastanak lidere stranaka vladajuće koalicije, na kome će ih, između ostalog, kako je rekao, informisati o dešavanjima u procesu dijaloga, kao i o očekivanjima od sastanka u Vašingtonu.

Izvor: Kosovo Online/Indeksonline