Maturski ispit održava se istog dana za sve srednjoškolce

Šest dana prije održavanja maturskog ispita na Kosovu, u mnogim opštinama srednje škole još uvijek nisu dezinfikovane, jer se čeka finansijska podrška od ministarstva prosvete, a kako je to ministarstvo propisalo, to je jedna od obaveza koje se moraju ispuniti kako bi se testiranje i održalo, prenosi Koha.

“Svaka učionica u kojoj će se maturski ispit održati u subotu mora biti prethodno dezinfinkovana. Takođe, sredstva za dezinfekciju ruku treba da budu postavljena u svakoj učionici i na ulazu u školske ustanove”, kaže se u dokumentu "Vodič za maturu" koji je Ministarstvo prosvete sačinilo ove nedjelje.

 Međutim ono što se u tom dokumentu ne kaže jeste ko treba i da izvrši dezinfekciju.

Sa druge strane, navedeno je da dezinfekciona sredstva za ruke treba da obezbjede direktori škola i opštinske direkcije za obrazovanje.

Prema predsjedavajućem Kolegijuma opštinskih direktora za obrazovanje Besimu Avdimetaju opština Peć je izdvojila budžet za to pitanje, ali, kaže da to nisu uradile i druge opštine.

Iako, se čeka na finasnije iz ministarstva prosvete, još uvijek nema potvrde da li će budžet za dezinfekciju biti i obezbjeđen.

Vodič koji je sastavilo ministarstvo prosvete predviđa i da u svakom ispitnom razredu postoji samo 12 klupa i 12 stolica za srednjoškolce, kao i još dvije za administratora i dežurnog nastavnika.

„Veoma je važno da tokom procesa testiranja kandidati od ulaza do izlaza na izlaz iz objekta održavaju razdaljinu od dva metra i uz obavezno nošenje zaštitnih maski“, kaže se u dokumentu.

Inače, maturski ispit održava se istog dana za sve srednjoškolce. Predviđeno je da test traje 150 minuta i da ukupno ima 100 pitanja i zadataka, a obuhvata tri obavezna predmeta: maternji jezik, engleski jezik i matematiku, kao i izborni predmet koji je odabrao kandidat.

Ove godine na Kosovu je ukupno 25.837 učenika koji su u završnoj godini srednje škole.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore