Sastanak u Vašingtonu 4. septembra

Iako je premijer Avdullah Hoti više puta ponavljao da je cilj nastavka procesa pregovora sa Beogradom isključivo međusobno priznanje, iz više zvaničnih izvora je potvrđeno da ta tema neće biti dio sastanka u Vašingtonu 4. septembra, piše Koha.

Kancelarija domaćina sastanka Roberta O'Briana savjetnika za nacionalnu sigurnost SAD, nedavno je saopštila da će se na sastanku u Vašingtonu isključivo razgovarati o ekonomskim temama.

"Koha" saznaje da je od Beograda i Prištine traženo da pismeno potvrde da li su zainteresovani za izgradnju autoputeva, otvaranje avio-kompanije i razvoj željezničke infrastrukture, o čemu se dogovaralo u martu ove godine, uz posredovanje američkog izaslanika Richarda Grenella.

Portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost John Uliot rekao je za Kohu da vjeruje da je napredak u ekonomskim pitanjima prvi korak u unapređivanju mirovnog procesa.

"Razgovori su odloženi za dva dana poslije 2. septembra zbog dnevnog reda. Sjedinjene Države se nadaju ovim važnim razgovorima sa predsjednikom Vučićem i premijerom Hotijem. Vjerujemo u napredak u ekonomskim pitanjima, uključujući otvaranje novih radnih mjesta i ubrzanje ekonomskog rasta. To je prvi korak u unapređivanju mirovnog procesa," izjavio je  portparol američkog Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

Ipak, još uvijek nema zvanične potvrde od Vlade Kosova da li će se u Vašingtonu govoriti isključivo o tim temama.

Podsjetimo, prije nekoliko mjeseci, specijalni predstavnik Trumpa za dijalog, objavio je da se u slučaju Kosova i Srbije treba primijeniti kineska verzija "malog šengena" za stvaranje ekonomske zone.

Međutim, sastanak koji je Grenell sazvao 27. juna nije održan, nakon što je Specijalni sud javno objavio da je protiv predsjednika Hashima Thaçija podneta optužnica za ratni zločin.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore