Kosovski infektolog

Kosovski infektolog Ilir Tolaj kaže da je potpuno nepotrebno nositi maske na otvorenom, dodajući da se samo zemlje koje su iscrpile ideje i mogućnosti da utiču na širenje pandemije drugim mjerama, ponovo okreću zaštitnim maskama, kao preventivnoj mjeri protiv kovida-19, prenosi Gazeta Express.

Tolaj kaže da je isti slučaj i sa Kosovom.

“U ovom naporu da se postignu brzi rezultati, Kosovo je pribjeglo mjeri nošenja maski kako ne bi bilo crna ovca Evrope. Međutim, preporučene mjere su kontradiktorne, pa čak i nepotrebne. Ne postoji racionalnost, ni naučna ni logična, da ljude koji hodaju ulicom prisiljavaju da nose masku, dok oni koji sjede na terasi kafića da budu potpuno bez maski. Čak i ako teoretski ova mjera može sprečiti prenošenje zaraze, u stvarnom životu je to zanemarljivo”, napomenuo je Tolaj.

Kako kaže, najveći broj infekcija kovidom-19 događa se unutar porodica, ili nakon intenzivnih i dugoročnih kontakata sa zaraženim van kruga porodice.

“Masku treba nositi tamo gdje nije moguće održati socijalnu distancu. A to nije situacija sa otvorenim okruženjem, gradskim ulicama. Mjera prinudnog nošenja maske treba da se zahtjeva u zatvorenim prostorijama, ma kakva bila, a posebno ako je boravak u ovim zatvorenim prostorima duži od 15 minuta”, istakao je Tolaj.

Napominje da nošenje maski gubi smisao i proizvodi efekat odbacivanja kako te, tako i drugih mjera.

“Preventivne mjere moraju biti uravnotežene i razumne, a ne da nepotrebno otežavaju život građana, koji je već dovoljlno težak zbog same situacije sa pandemijom”, zaključio je Tolaj.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express