Saopštenje za javnost

Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova saopštio je sinoć da je premijer Avdullah Hoti u rekordnom roku obavjestio javnost da je zaražen koronavirusom.

"Sa punom nadležnošću kažemo da je premijer obavjestio javnost u rekordnom roku čim je dobio informacije o testu na kovid-19", navodi se u objavi Instituta na Facebook nalogu.

Takva reakcija Instituta uslijedila je nakon što su, kako navode, danas širene neosnovane vijesti o nepoštovanju preporuka Insituta od strane viših instanci.

"Danas se šire neosnovane vijesti o nepoštovanju preporuka Instituta, gdje se stvara utisak da određeni ljudi, uključujući i najviše instance, nemaju pravo da se zaraze. Sa poštovanjem vas podsjećamo da virus ne bira ni starost, ni rasu, ni pol, ni društvene slojeve. Virusa ima svuda i nikoga ne bira. Svako može da bude zaražen", navodi se o objavi.

Iz Instituta pozivaju da se ne šire nasumične dezinformacije, jer građani ne zaslužuju da budu izloženi psihološkom pritisku.

"Treba da pomognemo građanima da što lakše prebrodimo ovu pandemiju koja nas sve ugrožava. Svačiji doprinos je dobrodošao sprovođenjem preporuka Instituta i nošenjem maske kao obaveznog preventivnog sredstva", ističe se u objavi.

Iz Instituta podsjećaju da virus ne zna za politiku ili političku funkciju, religiju ili etničku pripadnost.

"Laboratorijska dijagnoza se postavlja na osnovu epidemioloških indikacija i do danas su testirani svi kojima je potrebna usluga. Uprkos poteškoćama, laboratorijski rezultati izlaze u roku od 4 do 24 sata, što je nesebičan rad tima stručnjaka iz mikrobiologije koji se upoređuje sa najnaprednijim laboratorijama na svijetu, bilo zbog kratkog vremenskog intervala ili zbog pouzdanosti rezultata. To najbolje znaju hospitalizovani pacijenti koje zdravstveni radnici liječe dostojanstveno", dodaje se u objavi.

Iz Instituta traže da se zaustave glasine, napadi i insinuacije, jer ih u poslu, kako navode, ometa taj psihološki, politički i medijski pritisak.

"Uprkos tome, mi smo mali tim i velikodušno žrtvujemo svoje živote da bismo zaštitili zdravlje svih građana Kosova. Pustite nas da radimo na našoj svetoj misiji", ističe se u objavi.

Iz Inisituta su apelovali na uzdržanost, jer je, prema njihovm riječima, nepotrebno da se ljudi bave ličnim stvarima bilo koga u vrijeme pandemije, kao i da "bacaju kamenje" na tu instituciju.

Izvor: Kosovo Online