U posljednjih sedam dana

Glavni sanitarni inspektor na Kosovu Ibrahim Tershnjaku izjavio je da je u posljednjih sedam dana sanitarna inspekcija izvršila više od 2.000 inspekcijskih kontrola na cijelom Kosovu, prenosi Gazeta Express.

Tershnjaku je za Radio Slobodna Evropa precizirao da je tom prilikom pojedincima izrečeno 923 novčane kazne, da je kažnjeno 80 pravnih lica, kao i da su potvrde o obaveznoj izolaciji dostavljene za 756 osoba.

Prema njegovim riječima, inspektori uz podršku policije patroliraju svakog dana od pet časova ujutro do ponoći.

Portparol Ministarstva zdravlja Faik Hoti istakao je da se svaki dan registruje veliki broj zaraženih na Kosovu i dodao da povezuje tu situaciju sa činjenicom da mladi ne poštuju mjere.

"Inspekcijske i policijske ekipe su posljednjih dana građanima izrekli veliki broj novčanih kazni zbog nepoštovanja mjera. Svi smo odgovorni za epidemiološku situaciju - institucije, privrednici i sami građani", naveo je Hoti u odgovoru za Radio Slobodna Evropa.

Posljednji paket mjera sa ciljem sprečavanja širenja koronavirusa usvojen je od strane Vlade Kosova 28. jula i predviđa ograničeno kretanje građana od 22:30 do 05:00 časova u nekim opštinama koje imaju veliki broj zaraženih osoba.

Jedna od mjera vlade u borbi protiv pandemije koronavirusa je takođe obavezno nošenje zaštitne maske.

Sprovođenje mjera na Kosovu nadgledaju sanitarni inspektori uz pomoć policije, podsjeća Gazeta Express.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express