Ove sedmice očekuje se odluka

Privatne zdravstvene ustanove, njih oko 100, prijavilo se za dobijanje dozvole za obavljanje ispitivanja kovid -19, a tokom ove sedmice očekuje se da će prijave pregledati Komisija za licenciranje privatnih zdravstvenih ustanova koja će odlučiti koja ispunjava uslove, prenosi Koha.

Portparol Ministarstva zdravlja Faik Hoti rekao je da će Odbor raditi prekovremeno da bi se proces što prije završio.

Prema njegovim riječima, većina aplikacija je za licencu za serološke testove, dok je oko 10 njih podnelo zahtjev za licencu za molekularne testove ili PCR. One institucije koje će dobiti licencu biće u obavezi da prijave izvještaje nadležnim institucijama za testove koje obavljaju.

Što se tiče cijena, rekao je da će Ministarstvo u saradnji sa institucijama sagledati mogućnost da budu usaglašene i da će biti postavljen limit.

Što se tiče testova u privatnim zdravstvenim ustanovama, premijer Avdulah Hoti, koji je inače pozitivan na koronavirus i nalazi se u izolaciji, rekao je ranije da će one uskoro biti licencirane.

Do sada su na Kosovu legalni testovi na koronavirus izvedeni samo u NIJZK, kao i nedavno serološka ispitivanja u opštini Priština.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore