Navodi diplomatskih izvora u Vašingtonu

Mike Pompeo je odbio da se sastane sa koordinatorom za dijalog između Kosova i Srbije Skenderom Hysenijem, navode diplomatski izvori u Vašingtonu, piše Lajmi.

Hyseni je u nedjelju otputovao u Vašington, kako bi razgovarao sa američkim zvaničnicima o budućnosti dijaloga između Kosova i Srbije.

Ali, prvi čovjek američke spoljne politike odbio je da se sastane sa Hysenijem, navodi Lajmi.

Kako ističe taj medij, Sjedinjene Države imale su za cilj da daju novi podsticaj i energiju dijalogu između Kosova i Srbije, uz direktno angažovanje samog Trumpa, koji je poslao dva pisma pozivajući predsjednike Kosova i Srbije da postignu dogovor.

Trump je takođe je imenovao posebnog izaslanika za dijalog. Ovo je naišlo na protivljenje zemalja Evropske unije koje su insistirale da dijalog bude uz njihovo posredovanje, uprkos činjenici da je proces dugo bio u zastoju zbog nedovoljnog angažmana država članica, piše Lajmi.

Koha Ditore je ranije danas prenela da sastanak sa Pompeom nije bio u planu i da se Hyseni sastaje samo sa specijalnim predstavnikom za Zapadni Balkan Mathewom Palmerom, mada je Hyseni po dolasku u SAD izjavio da će se sastati sa oba američka zvaničnika.