Pritom ostavlja posljedice

U posljednja 24 sata na institutu za javno zdravlje Kosova testirano je još 454 osoba od kojih je 250 pozitivnih slučajeva zaraze koronavirusom. Najviše pozitivnih slučajeva je iz Prištine i Južne Mitrovice. Za isti vremenski period izliječeno je 126 pacijenata, dok je 7 osoba preminulo.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje u Sjevernoj Mitrovici, u većinski srpskim sredinama na Kosovu je u posljednja 24 sata registrovano 7 novooboljelih osoba, izliječeno je 19, dok su borbu sa koronavirusom izgubile dvije osobe. U srpskim sredinama na centralnom Kosovu registrovana su dva slučaja zaraze Kovidom 19.

"Što se jučerašnjih rezultata tiče, od 44 testiranih imamo 7 pozitivnih lica i 19 izliječenja. Ukupni podaci i podaci za jučerašnji dan su sljedeći: Sjeverna Mitrovica 252 oboljelih, za posljednja 24 časa jedno novooboljelo lice i 5 izliječenih pacijenata. Zvečan 133 ukupno oboljelih, od čega u posljednja 24 časa ima 3 novooboljela i 3 izlječena lica. Leposavić: ukupno oboljelih 165, za posljednja 24 sata ima jedno novooboljelo lice i 5 izliječenih. Zubin Potok 86 oboljelih, u posljednja 24 časa nema novooboljelih, ali ima dva izlečenja“, rekao je epidemiolog Aleksandar Antonijević.

Govoreći za RTK2 kardiolog doktor Ramush Beiqi je rekao da se koronavirus odražava na rad srca i krvnih sudova i da ostavlja posljedice, pogotovo kod pacijenata sa pridruženim bolestima.

"Nisam siguran da mi i dalje znamo šta se sve dešava u organizmu čovjeka koji je zaražen  Kovidom 19. Postoji veliki broj mišljenja, a jedno je sigurno - korona uništava krvne sudove, dolazi do zgrušavanja krvi, u plućima ne dolazi do razmjene kiseonika i ugljen-dioksida. Često se pitam koliko zapravo mi poznajemo koronavirus, sa te mikrobiološke osnove. Mnoge stvari i dalje su nejasne, ali nema sumnje da korona najviše pogađa kardiovaskularni i respiratorni sistem, nema sumnje da pogađa male krvne sudove i nema sumnje da najviše pogađa ljude koji su prethodno imali neku drugu bolest, dijabetes ili koji su na dijalizi, gdje su već oštećeni krvi sudovi“, istakao je doktor Beiqi.

Medicinske sestre sa Kosova protestvovale su ispred zgrade Vlade, zahtjevajući da se noćna smjena plaća 36, umjesto trenutnih 18 eura. Predsjednik Sindikata medicinskih sestara, babica i drugih zdravstvenih radnika Fitim Havoli je rekao da medicinske sestre u svakodnevnom suočavanju sa korona virusom pokazuju herojstvo.

„Ovim protestom obraćamo se Vladi, tražimo da se jednom zauvijek okrene zdravstvu i ovoj zajednici koja se suočila sa Kovidom-19, ne štedeći ni sebe ni svoje porodice. Sada smo tu da ukažemo na to da smo zajednica koja bi trebalo da se tretira kao prioritet. U noćnoj smjeni koja traje 12 sati, medicinska sestra je u bliskom kontaktu sa pacijentima 11 sati“, rekao je Fitim Havoli.

Sa protesta je poručeno da je proteklih nedjelja korona virusom na na Kosovu zaraženo više od 800 zdravstvenih radnika.  

Bojan Tomić, RTK2