Poslanik Demokratske partije Kosova

Poslanik Demokratske partije Kosova Bekim Haxhiu poručio je da bi Ministarstvo zdravlja trebalo da bude odgovorno pred građanima, zbog toga što nije urađeno više testiranja na kovid-19, kada su postojali kapaciteti i mogućnosti.

Haxhiu je u objavi na Facebook nalogu reagovao u pogledu broja testiranja na koronavirus koji Nacionalni insitut za javno zdravlje Kosova obavlja.

"Od početka pandemije u Laboratoriji za molekularnu mikrobiologiju bilo je prilika da se izvrši 700 do 1000 testiranja dnevno. Ministarstvo zdravlja mora da bude odgovorno, zašto do sada nisu urađeno više testiranja na kovid-19", istakao je Haxhiu.

Upitao je zašto do sada na Kosovu nije bilo više od 500 testiranja dnevno na koronavirus do danas.

"Od početka pandemije u posljednja 24 sata po prvi put je učinjeno 562 ispitivanja na kovid-19, koristeći RT-PCR metodu. Ministarstvo zdravlja mora biti odgovorno građanima zašto do sada nisu urađeni još testovi, kada su postojali kapaciteti i mogućnosti da se uradi više testova", nalgasio je Haxhiu.

Poslanik PDK je u objavi na Facebook nalogu izneo podatke testiranja Nacionalnog insituta za javno zdravlje Kosova u laboratoriji za molekularnu mikrobiologiju.

"Od  8. februara do 1. aprila, ukupno je obavljeno 1.380 testiranja ili u prosjeku 26,5 testova dnevno, odnosno 14,5 testova dnevno na milion stanovnika. Od 8. februara do 01. maja, ukupno je izvršeno 7.644 tesiranja, odnosno 93 testova dnevno, odnosno 51 test dnevno na milion stanovnika. Od 8. februara do 01. juna, ukupno je izvršeno 15.140 testiranja, odnosno prosječno 135 testova dnevno, odnosno 74 testova dnevno na milion stanovnika. Od 8. februara do 1. jula, obavljeno je 24.046 testiranja, odnosno 169 testova dnevno, odnosno 93 testa dnevno na milion stanovnika", naveo je Haxhiu.

Izvor: Kosovo Online